Het Mariniersmuseum wordt ook wel het stoerste uitje van Rotterdam genoemd en dat is niet voor niets! Waan jezelf voor even een echte marinier en ga op missie door verschillende expo's en activiteiten.
Ga met je team op missie. Je krijgt eerst een korte uitleg van je opdracht, oftewel een ‘briefing’. Dan is het aan jullie om de missie tot een succes te brengen. Je leert wat het betekent om als marinier op missie te gaan en welke vaardigheden je moet bezitten.
Op 10 december 1665 is het Korps Mariniers opgericht door Johan de Witt en Michiel de Ruyter. In Zeesoldaten leer je meer de geschiedenis van de mariniers, vanaf de oprichting van het Korps tot aan de Koude Oorlog. Daarbij kun je ook het leven en werk ervaren van een manier.
Waan je aan boord van een marineschip in deze levensechte schietgame. Vanaf de boeg van een bewegend marineschip schiet je met een echte mitrailleur. Je probeert om de piraten in hun kleine bootje bij het grote schip dat ze willen kapen weg te jagen.
Verschillende mini-exposities geven een overzicht van de missies van het Korps Mariniers vanaf de jaren ’70 tot nu. Ondersteuning bij vredesmissies (Uruzgan), anti piraterij (Somalië) maar ook de specialistische trainingen geven een goed beeld bij de wereldwijde inzet van de mariniers.
Je ervaart de aanloop naar het bombardement vanuit het oogpunt van de mariniers. Door middel van een interactieve maquette, ondersteund door beeldmateriaal en dagboekfragmenten, wordt per dag de strijd van de mariniers in de stad uitgelegd. Daarbij maakt een digitaal panorama de nasleep van het bombardement op Rotterdam zichtbaar.
Mensen die hun eigenbelang opzij zetten om anderen te helpen noemen we vaak helden. Zorgmedewerkers worden in deze uitdagende tijd bijvoorbeeld helden genoemd. Maar wat is nu eigenlijk een held? In de tentoonstelling Helden worden mogelijke kanshebbers voor de titel held langs de meetlat van moed, beleid en trouw gelegd.