Weer volop dans in Rotterdam dit najaar
Rotterdam is een echte dansstad. Met talloze dansers, gezelschappen, initiatieven en festivals. Een overzicht.
This is not a dance
In haar geboorteland Iran is dansen verboden. Om de Iraanse dansen toch een podium te geven maakte theatermaker en performer Nastaran Razawi Khorasani de voorstelling This is not a dance, zónder fysiek te dansen. De voorstelling is van dinsdag 19 t/m za 23 september te zien in TR8 aan de William Boothlaan. Oscar van Bekkum interviewde Nastaran over This is not a dance.
Hoe voelt het om in Rotterdam een voorstelling te maken, waarvoor je in Iran hoge straffen kunt krijgen?
‘De vrijheidsbeperkingen in Iran gaan mij aan het hart, ook al woon ik sinds mijn zesde in Rotterdam. Dansen zit in de Iraanse cultuur, maar het is verboden. Door middel van theater geef ik de Iraanse verhalen en dansen nu toch een podium en kan ik ze delen met de wereld.’
Wat kunnen bezoekers verwachten van de voorstelling?
‘Tijdens de voorstelling hoor je verhalen van Iraanse choreografen die ik heb geïnterviewd. Hoe houden zij hun kunstvorm levend in een land met dictatuur? En wat kunnen we daarvan meenemen in ons leven? Ook zie je een dansvoorstelling zonder dat ik fysiek dans en toch ga je naar huis met het idee dat je een dansvoorstelling hebt gezien. Ik werk bijvoorbeeld met licht op mijn lichaam, waardoor het licht danst in plaats van ik.’
Wat hoop je dat mensen bijblijft?
‘Ik hoop dat mensen hun eigen vrijheid gaan bevragen en onderzoeken. Ik probeer ze daartoe te inspireren met een voorstelling die zowel creatief als beeldend is. En een verhaallijn die zowel confronterend is als speels en verlichtend.’
Het Grootste Zwanenmeer Ter Wereld
Het Grootste Zwanenmeer Ter Wereld is vanaf 26 september te zien in het nieuwe Luxor Theater. Met perfecte symmetrie danst het Shanghai Ballet met maar liefst 48 zwanen, twee keer zoveel als normaal, een prachtige voorstelling. Ook is er een prachtig hoofdstuk aan deze balletklassieker toegevoegd door de Engelse topchoreograaf Derek Deane. Dit zorgt ervoor dat de voorstelling ‘’nog ontroerender en poëtischer’’ wordt, meldt de choreograaf. Voorafgaand aan de eerste voorstelling van deze reeks zal er een inleiding georganiseerd worden door Emmeline Mooij. Zij gaat verder in op de geschiedenis van het Zwanenmeer, de solisten van de avond, de choreograaf en het gezelschap. Wegens groot succes is er dan ook een extra voorstelling aan de reeks toegevoegd.
Het Grootste Zwanenmeer Ter Wereld is van 26 september t/m 1 oktober te zien in het nieuwe Luxor Theater, om 15.00 uur en 20.00 uur. Tickets voor zowel de voorstelling als de inleiding zijn te koop via deze link.
HERFST
Ryan Djojokarso is geboren in Suriname en studeerde af aan Codarts/Dansacademie Rotterdam. De choreograaf en theatermaker maakte vanuit zijn stichting LIBI eerder het spraakmakende WINTER/21/J. en LENTE/22/K. 29 september gaat het slotstuk van zijn drieluik dansportretten: HERFST in première in Theater Zuidplein. Op 14 december wordt de voorstelling in Theater Rotterdam opgevoerd.
Het is een voorstelling over de dood en over rouw. Over rituelen die al eeuwenlang bestaan en over rituelen die nog bedacht moeten worden. HERFST is een hoopvol ritueel voor na het einde. Het is een cross-over in dans, zang, theater, poëzie en beeld over de dood en over rouw. In het Westen is de dood steeds meer uit het leven verbannen en uitbesteed aan zorgprofessionals en uitvaartondernemers, hierdoor is rouwen vooral een individuele aangelegenheid geworden. In andere culturen zijn dood en rouw juist een belangrijk onderdeel van het leven en worden eeuwenoude rituelen van generatie op generatie doorgegeven. Ze geven richting aan het rouwproces, waar zo moeilijk woorden aan te geven is.
In HERFST vermengen liederen, poëzie en afscheidsrituelen uit de Javaans-Surinaamse, Caribische en Indonesische cultuur zich met het requiem uit de westerse muziekgeschiedenis. De performers bezweren hun angst, ontkennen, gaan woedend de confrontatie aan, gaan in onderhandeling met zichzelf en de wereld, en verlangen uiteindelijk naar berusting voorbij de eindigheid. Langzaam wordt zo het onvermijdelijke liefdevol omarmd.
Ryan Djojokarso: “Het overlijden van een dierbare is zo groot en ongrijpbaar. Je wilt er woorden aan geven, maar dat kan bijna niet omdat het zo onbevattelijk is. Na het overlijden van mijn vader vorig jaar miste ik rituelen voor na het einde. Met HERFST wil ik de toeschouwer troost bieden, een houvast, en hopelijk herkenning voor iedereen die ermee te maken heeft of ermee te maken gaat krijgen.”
Danslokaal 11
Conny Janssen Danst geeft jonge makers de kans om werk te ontwikkelen in samenwerking met de dansers van het gezelschap. Voor iedere aflevering selecteert Conny Janssen samen met Dansateliers en Korzo nieuw choreografietalent met diverse achtergronden. Omdat de beginnende dansmakers op artistiek, financieel en technisch gebied worden ondersteund, kunnen zij zich volledig focussen op hun nieuwe werk.
HUIS Conny Janssen Danst is van donderdag 5 oktober t/m zondag 15 oktober het Danslokaal.
Unbreakable
Op dinsdag 10 oktober vindt in het Oude Luxor Theater de première plaats van: UNBREAKABLE. In een combinatie van oprecht spel, levenslustige Afrikaanse dansstijlen, humor en indrukwekkende visuals vertellen de Soweto Skeleton Movers uit Johannesburg hun persoonlijke levensverhalen. Ondanks veel tegenslagen en foute verleidingen die hun pad kruisten, zijn deze vier dansers ‘unbreakable’.
Het publiek wordt door de Soweto Skeleton Movers meegenomen in een vrolijke en overweldigende mix van zang, straatscènes, meeslepende visuals en hun ‘skeleton pantsula’, een mix van traditionele Zuid-Afrikaanse streetdance (Pantsula) en ‘bone breaking‘. Dit alles wordt ondersteund door een eigentijdse soundtrack met melodische Afrohouse tunes en pompende Amapiano beats. Welcome to Soweto!
Unbreakable is een veelbelovende samenwerking tussen Rotterdams choreograaf Lloyd Marengo, de Londense theaterregisseur Jonzi D en de vijf explosief-energieke dansers van Soweto Skeleton Movers, die hun bescheiden status van straatartiest al lang zijn ontgroeid en wereldwijd optreden.