Week van de Toegankelijkheid laat iedereen in Rotterdam meedoen
Met de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland wil De VNG gemeenten die goed bezig zijn in het zonnetje zetten. Rotterdam is een van de genomineerde gemeenten. Via deze link kan er nog tot 30 september worden gestemd. Op 7 oktober begint dan de Week van de Toegankelijkheid. T/m 12 oktober vraagt Ieder(in) aandacht voor mensen met een beperking. Want zij moeten – net als ieder ander – volledig en volwaardig kunnen meedoen aan de samenleving. In Rotterdam zijn er verschillende activiteiten.
Sensory MoMa
Stichting Oren en Ogen Tekort, die zich inzet voor de toegankelijkheid van musea voor auditief en visueel beperkten, opent van maandag 7 oktober t/m zaterdag 12 oktober het eerste opblaasbare museum in Nederland op het Grotekerkplein, tegenover de Laurenskerk. Onder leiding van Mirjam Koornneef, de drijvende kracht achter Sensory MoMa, hebben tien kunstenaars unieke kunstwerken gecreëerd die zintuigen prikkelen op een manier zoals nooit tevoren.
Daarnaast is er een zintuiglijk aanbod van stadswandelingen onder begeleiding van een auditief of visueel beperkte stadsgids.
Dagelijks geopend tussen 10.00 en 17.00. Gratis toegang.
Digitale rondleiding Belasting & Douane Museum
Het Belasting & Douane Museum aan de Parklaan heeft als eerste museum in Rotterdam een augmented reality (AR) rondleiding in gebarentaal gelanceerd. Met deze nieuwe toevoeging wil het museum collectie toegankelijker maken voor bezoekers met een auditieve beperking.
Bezoekers die de speciale route willen volgen, kunnen bij de kassa aangeven dat zij gebruik willen maken van de AR-rondleiding. Na het scannen van een QR-code op hun smartphone krijgen zij een routebeschrijving langs een aantal kernstukken uit de collectie. Wanneer zij hun telefoon op een van deze objecten richten, verschijnt de AR-rondleidster als hologram naast het object en geeft uitleg in gebarentaal.
Hanneke Hoogendijk, educator bij het museum, gelooft dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk moet zijn: ''Het is onze missie om ervoor te zorgen dat het museum een plek is waar iedereen zich welkom voelt en waar barrières worden weggenomen. Dit experiment met een AR-rondleider met gebarentaal is een belangrijke stap en hopelijk ook inspirerend voor andere musea.''
Samen Onbeperkt Vooruit
Stichting De Zonnebloem maakt zich sterk voor mensen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking. Door vrijetijdslocaties beter toegankelijk te maken. Maar er is nog veel te winnen als het gaat om horeca die voor iedereen toegankelijk is. Om daar aandacht voor te vragen, is er de fototentoonstelling ‘Samen Onbeperkt Vooruit’ ontwikkeld. De foto’s zijn t/m 11 oktober op het Kruisplein te zien.
In de fototentoonstelling hebben in totaal negentien mensen met een lichamelijke beperking de hoofdrol. De foto's van Linelle Deunk gaan gepaard met de openhartige verhalen van de geportretteerden, die laten zien hoe belangrijk het is dat iedereen onbeperkt kan meedoen.
Uit onderzoek van de Zonnebloem blijkt dat iets meer dan de helft van de mensen met een lichamelijke beperking minimaal 1 keer per maand een horecagelegenheid bezoekt. Dat is 20% minder dan het Nederlandse publiek. Door thuis te blijven, ontstaat sociaal isolement. Grootste knelpunten zijn het ontbreken van aangepaste toiletten, zware toegangsdeuren en hoge drempels bij ingangen en trappen die ingangen blokkeren.
Zonnebloemdirecteur Marc Damen is trots dat de fototentoonstelling nu in Rotterdam te zien is. ''De Zonnebloem vindt al 75 jaar dat mensen met een lichamelijke beperking ongehinderd en zorgeloos moeten kunnen deelnemen aan de samenleving. Samen leven betekent naar elkaar luisteren. Geweldig dat de horeca in Rotterdam luistert naar de mensen met een beperking en niet voor hen denkt.''
Spiegel hangt nog steeds op stahoogte
Ton Wesselink, algemeen directeur van SS Rotterdam opende samen met geportretteerden Clifford en Ulrich uit Rotterdam de tentoonstelling. De mannen deelden hun ervaringen met de bezoekers.
Geportretteerde Ulrich Zafferio Oron: ‘Bijna alles is ontwikkeld vanuit een staand perspectief. Er is wel een aangepast toilet, maar de spiegel hangt dan nog steeds op stahoogte. Luisteren helpt niet alleen mij, maar ook de ander. Ik mankeer iets aan mijn benen, niet aan mijn hersenen, dus ik denk graag mee met aanpassingen voor rolstoelers. Dat helpt niet alleen mij, maar ook de horecagelegenheden.''
Ton Wesselink, algemeen directeur van SS Rotterdam geeft toe: ''Het SS Rotterdam is niet geheel toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Daar was het ook niet voor gebouwd, maar wij willen zo gastvrij mogelijk zijn. Dat doen we niet om voor deze mensen te denken, maar we betrekken hen bij ontwikkelingen. Samen maken we ons schip met onze restaurants en hotel toegankelijker.''
'Ik krijg soms niet eens een menukaart’
Clifford Nigel Thomas: ''Ik vind het belangrijk om aandacht te vragen voor bejegening. Als kind werd ik niet anders behandeld. Ik zat op een speciale school voor kinderen met beperkingen. Pas toen ik naar het MBO ging, werd ik ermee geconfronteerd dat mijn lichamelijke beperking voor anderen een probleem vormde. Medestudenten wisten niet hoe ze met mij om moesten gaan. Ze stelden vragen aan mijn moeder, maar die zei: stel die vraag maar aan hemzelf. Dat geldt dus ook voor restaurants. Praat met mij; soms krijg ik niet eens een menukaart.''
Voor de tentoonstelling werkt de Zonnebloem samen met Open mind, een stichting die onbegrip de wereld uit wil helpen door verhalen te vertellen. ‘Het is cruciaal dat Nederland deze verhalen hoort’, vertelt Mirjam Bekker-Stoop, directeur van stichting Open mind. ‘Kennis leidt tot begrip, en hopelijk tot een open gesprek en gezamenlijk streven naar een meer toegankelijke samenleving.’
Burst Your Bubble
Sencity Festival, Possibilize en Rotterdam Onbeperkt slaan de handen ineen en presenteren op 11 oktober Burst Your Bubble. Bij Theater Babel ervaart de bezoeker de kracht van visuele taal en dovencultuur. Dove makers Boaz Blume en Gerda Kreeft hebben in samenwerking met Theater Babel een verrassend, zintuigprikkelend en multidisciplinair programma samengesteld. Maar daagt bezoekers uit om hun eigen barrières te doorbreken en zich open te stellen voor nieuwe ervaringen en ontmoetingen met visuele kunst, comedy, poëzie, dans en theater.
In het programma speelt gesproken Nederlands geen rol. Bij onderdelen waar Nederlandse Gebarentaal wordt gebruikt, wordt vanuit artistiek oogpunt bepaald of dit wel of niet wordt vertaald (geschreven Nederlands of stemtolk). Theater Babel is rolstoeltoegankelijk en voorzien van een mindervalidentoilet en prikkelarme ruimte.
Meer info en tickets via de website van Theater Babel.
Prikkelvriendelijk bezoek bij Museum Rotterdam
Museum Rotterdam organiseert op zaterdag 12 oktober de tweede editie van een prikkelvriendelijk bezoek tijdens de Week van de Toegankelijkheid. Tijdens deze ochtend zijn er minder bezoekers, staan video's uit, is er een rustruimte en draait de experience niet. Zo kunnen bezoekers van alle leeftijden op een rustige manier genieten van de collectie van Museum Rotterdam '40 - '45 NU.
Er is een ontvangst door getrainde medewerkers en een rustruimte om even bij te komen voor, tijdens en na het bezoek en een glaasje water te drinken. De continu afspelende video’s zijn uitgeschakeld en de koffiehoek is tot 11.00 gesloten.
Sensory Tours
Melly organiseert regelmatig Sensory Tours, waarmee per keer één zintuig wordt gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat iedereen, onafhankelijk van zichtbare of onzichtbare beperkingen, kunst op een inclusieve manier kan ervaren. Kunstdocenten met specialistische kennis in toegankelijkheid leiden de bezoekers door een fascinerende en op maat gemaakte ervaring. Deze is specifiek ontworpen voor personen met speciale behoeften.
De Sensory Tours zijn ontwikkeld voor: blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, ouderen en
mensen met onzichtbare beperkingen, zoals hoog gevoeligheid of die snel overprikkeld raken
Het multi-zintuiglijke huis
Museumwoning Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De villa aan de rand van het Museumpark is begin jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. In Huis Sonneveld zie je hoe een welgestelde Rotterdamse familie in de jaren dertig van de vorige eeuw woonde en leefde.
Met een aantal ingrepen hebben ontwerpers Simon Dogger en Hedwich Hooghiemstra het huis verder tot leven gebracht, en maken het toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Een zinnenprikkelende laag van tast, geur en geluid is toegevoegd. Zo ruikt de keuken naar vers gezette koffie en de badkamer heeft een zachte zeepgeur. Uit de luidsprekers van de radio klinken muziek en gesprekken uit die tijd.
In een speciaal ontwikkelde (Nederlandstalige) audiotour voor mensen die blind of slechtziend zijn neemt Simon Dogger bezoekers mee door het huis. Daarnaast hebben Dogger en Hooghiemstra een voelbare maquette ontworpen, zodat bezoekers die blind of slechtziend zijn zich een beeld van het huis kunnen vormen. Een voelbare plattegrond met reliëf helpt bezoekers zich verder te oriënteren.
Rondom Het multi-zintuiglijke huis hebben Omleiders in samenspraak met Dogger en Hooghiemstra bovendien een rondleiding ontwikkeld waarbij de nadruk ligt op zintuiglijke ervaringen.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.