Vantastic Sweets wint Keti Koti Cake Off
Oranje tompoezen met Koningsdag, baklava tijdens het Suikerfeest, paasbrood met Pasen en oliebollen tussen kerst en oud & nieuw. Bijna alle feestdagen die we in Nederland markeren hebben hun eigen traditionele zoetigheid. Keti Koti heeft dat niet. Theater Rotterdam heeft daar verandering in gebracht met de Keti Koti Cake Off.
Na weken voorbereiding presenteerden acht Rotterdamse bakkers hun Keti Koti lekkernij op 1 juli een bomvol Theater Rotterdam. Tijdens de Keti Koti Cake Off deelden thuisbakkers het strijdtoneel met professionele bakkers. Aan de Keti Koti Cake Off deden mee; Bonkies Koek, Albaik Sweets, The Sweet Bar, Aap Noot Brood, Cake+, Cutebizz, Vantastic Sweets en Klubrano’s Bakery. Het publiek koos samen met een vakjury de lekkerste en meest bij Keti Koti passende lekkernij. Vantastic Sweets ging met de eer en de gouden taartschep naar huis.
Het Rotterdamse stadstheater heeft de ambitie dat de lekkernij van Vantastic Sweets vanaf 2023 onlosmakelijk met Keti Koti verbonden zal zijn, verkrijgbaar in Rotterdam én daarbuiten en op het repertoire van bakfanaten door het hele land. Hiermee wil Theater Rotterdam een bijdrage leveren aan het verankeren van Keti Koti in het collectieve geheugen.
Vantatstic Sweets
In in coronatijd begon Vanda Mendes Da Cruz Silva als ontspanningstherapie met bakken. Ze won de cake off met haar "Keti Koti Cake' - een zoetigheid met onder meer cocosmelk, cassave en gecondenseerde melk, in combinatie met passievrucht en mango.
Vanda: "Ik heb lang nagedacht over welke smaak-combinaties ik wilde toepassen op de Keti Koti Cake, want ik wilde eer doen aan de viering van Keti Koti. Zo heb ik ingrediënten gebruikt die de tot slaaf gemaakten in die tijd daadwerkelijk aten. Ik ben blij dat dit is erkend door de jury en dat ik de winnaar ben!"
De route die vrijheid en gelijkheid heet
Alida Dors, artistiek directeur Theater Rotterdam: “Keti Koti is altijd een moment om bij stil te staan. Waar staan we nu, als individu, als groep, als tijdgenoten. Wij de nazaten van de tot slaaf gemaakten, wij de nazaten van hen die door een kapitalistisch systeem gedreven werden. Wij dragen allen elke dag de geschiedenis met ons mee. De één bewuster dan de ander. En daarom Keti Koti. Laten we op 1 juli vieren dat we op papier pas 150 jaar geleden mochten beginnen aan de route die vrijheid en gelijkheid heet, dat is hard werken en er moet nog veel gebeuren.”