
Tyler en Sebastian Koudijzer spelen try-out van De Gesuikerde Onderneming
In De Gesuikerde Onderneming duiken broers Tyler en Sebastian Koudijzer in hun Javaans-Surinaamse roots. Deze voorstelling combineert spoken word, beeld en muziek om de zoektocht van twee broers naar hun familiegeschiedenis tot leven te brengen. Op vrijdag 9 mei spelen ze een try-out in Studio de Bakkerij.
Tegen de achtergrond van een veranderend Suriname, in een tijd vol omwentelingen, delen de Rotterdamse broers het verhaal van hun voorouders die ooit als Javaanse contractarbeiders naar Suriname kwamen. Hun verhaal roept vragen op over veerkracht, aanpassing en het loslaten van een vertrouwde wereld voor een nieuwe toekomst. Het publiek wordt uitgenodigd mee te voelen met de strijd, de band tussen broers, en de keuzes die de generaties voor hen hebben gemaakt.
De broers brengen op een indringende, maar toegankelijke manier de thema’s migratie, familie en identiteit in beeld.
Geschiedenis zonder de suikerlagen
De broers over het maakproces en waarom ze deze voorstelling maken: ''Toen wij aan deze voorstelling begonnen, wisten we één ding zeker: we wilden onze Javaanse voorouders eren. Onze grootouders, onze familie, de mensen die een oceaan overstaken en een nieuw bestaan opbouwden. De geschiedenis van de Javaanse contractarbeiders is een geschiedenis van koloniale uitbuiting, maar ook een geschiedenis van veerkracht. Van doorzetten, aanpassen, vasthouden en heruitvinden. De Gesuikerde Onderneming is ontstaan vanuit die trots op wie we zijn, en waar we vandaan komen.
Om deze geschiedenis te begrijpen, doken we in archieven, lazen we oude documenten en keken we naar beelden uit verschillende tijden. Maar hoe meer we lazen, hoe meer we voelden dat er iets ontbrak. De namen, de gezichten, de stemmen van de mensen zelf. De geschiedenisboeken spreken over ‘contractarbeiders’, maar wie waren zij? Wat dachten ze, wat voelden ze, wat lieten ze achter? En wat hield contractarbeid werkelijk in? Was dit een geschiedenis die tot nu toe gesuikerd werd door de verteller? En hoe ziet deze geschiedenis eruit wanneer we de suikerlagen ervan af laten smelten?
We vonden onze houvast in de verhalen. In gesprekken met onze grootouders, met andere Javaanse families, met mensen die Suriname verlieten voor Nederland. We hoorde over de gevolgen van immigratie voor zowel degene die gingen en degene achterbleven.
Naast de politieke en economische impact van deze migratie ontdekten we ook de emotionele gevolgen. Het verscheurd zijn tussen werelden. Het zoeken naar kansen, maar ook het verlies van een plek die ooit de jouwe was. Java, Suriname, Nederland de overgangen van deze reis vertellen niet alleen een geschiedenis, maar ook een identiteit. Door tekst, beeld en geluid samen te laten komen in een verhaal dat niet alleen terugkijkt maar ook de verhalen naar nu trekt.''

Foto: Stacii Samidin
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Choreograaf Alida Dors biedt met (Sur)render een totaalbeleving van dans, muziek, poëzie en video art
