
Turkse Michelin-sterrenchef Maksut Aşkar opent café en bakkerij ‘O’ in Fenix
Fenix heeft sterrenchef Maksut Aşkar gevraagd zijn Anatolische keuken in Nederland te introduceren. Aşkar heeft in Istanbul het door ‘World’s 50’ beste erkende restaurant neolokal. In Rotterdam opent hij op 16 mei O, een café en bakkerij met ambachtelijk brood to-go.
Diversiteit van Anatolië
De kaart is geïnspireerd door streetfood en familierecepten die al generaties lang worden doorgegeven in Anatolië. Uit deze streek, die ligt op het kruispunt tussen Centraal-Azië, de Balkan en het Midden-Oosten, komen veel Turkse migranten in Nederland. O is gevestigd in het atrium van Fenix en voor iedereen toegankelijk, ook zonder ticket voor het museum.
O is het kortste en meest gebruikte woord in het Turks en betekent: hij, zij, het of die. Daarmee vertegenwoordigt de term O ieder persoon, ieder verhaal, iedere identiteit. O omarmt de diversiteit van Anatolië, een regio waar culturen, smaken en tradities samenkomen. Van het populaire dessert şekerpare tot baklava met een twist en van de populaire pide tot het zachte platbrood bazlama. Aşkar serveert bij Fenix een toegankelijk geprijsde kaart met gerechten die al generaties worden doorgegeven. Eeuwenoude culinaire tradities presenteert Aşkar op eigentijdse wijze.
Maksut Aşkar
In 2014 opende Maksut Aşkar zijn restaurant neolokal in het SALT Galata Museum in Istanbul. In 2015 werd Aşkar door Time Out Magazine uitgeroepen tot Beste Chef van het Jaar. Sinds de opening heeft neolokal talloze onderscheidingen ontvangen. In 2023, 2024 en 2025 werd het bekroond met een Michelinster én een Michelin Green Star in Turkije. Daarnaast ontving neolokal in 2024 en 2025 vier koksmutsen van Gault & Millau, werd het uitgeroepen tot ‘Restaurant van het Jaar’ (2024) en werd Maksut Aşkar in 2025 door Gault & Millau geëerd als ‘Best International Successful Chef’. Ook The Best Chef Awards erkende zijn talent in 2024 met twee messen.
Michelin-sterren restauranteigenaar en chef Maksut Aşkar: ''Met O brengen we een eerbetoon aan de migranten die naast hun moed om naar een nieuwland te reizen hun smaken, culinaire tradities en kooktechnieken met zich meenamen. O is geïnspireerd op de grote Turkse gemeenschap die in Rotterdam een nieuw thuis vond. Ik zie het als een grote kans om de rijkdom aan gerechten en ingrediënten uit Anatolië te delen met het brede publiek dat Fenix zal bereiken.''
Anne Kremers, directeur Fenix: ''Met zijn keuken laat Aşkar zien hoe door migratie smaken de wereld over reizen en door tijd en afstand kunnen veranderen. Waar we in de tentoonstellingen verhalen over migratie vertellen aan de hand van kunst, doet Maksut dat in O aan de hand van zijn gerechten.''

Café & Bakkerij
In het museumcafé vinden gasten sandwiches, mezze en hoofdgerechten ontstaan uit de meltingpot van culturen die Anatolië kent. Van uitgebreid ontbijt geserveerd met verse kazen, olijven, honing, kruiden en huisgemaakte jams tot ultiem comfortfood als linzensoep of smoky aubergine. In de bakkerij staan diverse eeuwenoude graansoorten centraal zoals Sarı Kılçık, Kara Kılçık en Siyez. Daarmee bakt Aşkar talloze ambachtelijke broodsoorten en lekkernijen die ook als to-go bij Fenix kunnen worden meegenomen. In de bakkerij zijn bovendien breder bekende snacks te vinden als simit, börek of ayran.




In het museumcafé vinden gasten sandwiches, mezze en hoofdgerechten
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.