Toneelgroep Altstadt bewerkt Henrik Ibsens wereldberoemde epos Peer Gynt
Toneelgroep Altstadt is het ensemble van Theater Altstadt Rotterdam. Altstadt brengt actuele thema's en hedendaagse vraagstukken op een energieke en Rotterdamse manier naar het theater. Vanaf 19 december wordt een frisse en eigentijdse bewerking van Henrik Ibsens wereldberoemde epos Peer Gynt vertolkt in het theater aan de Albrechtskolk. De voorstelling vol humor en lef, slaat een brug tussen Ibsens Noorse meesterwerk en de moderne samenleving, waarin de zoektocht naar waarheid steeds complexer wordt. Tickets zijn via deze link verkrijgbaar.
Henrik Ibsens Peer Gynt (geschreven in 1865) is een tijdloos verhaal over ambitie, identiteit en de spanningen tussen individu en gemeenschap. Het stuk volgt Peer, een fantasierijke en roekeloze jongen die zijn geboortedorp moet verlaten. Op zoek naar grootse avonturen – en naar zichzelf – ontmoet hij trollen, sfinxen, paleizen en piramides. Maar zijn tomeloze ambitie brengt hem uiteindelijk in een diepe crisis: vervreemd van de wereld, de mensen om hem heen en uiteindelijk van zichzelf.
“In een tijd waarin feit en fictie steeds meer door elkaar lopen, blijft Peer Gynt opvallend actueel. Peers zoektocht is onze zoektocht,” zegt producent Marijke de Kerf van Altstadt Rotterdam. “Peer Gynt vlucht uit de beklemming van zijn geboortedorp en klampt zich vast aan illusies. Hij worstelt met keuzes in een wereld waarin waarheid vaak onderhandelbaar is. Hoe ver ga je om trouw te blijven aan je eigen waarheid? En ten koste van wat?”
Humor, lef en acteergeweld
De voorstelling barst van humor en theatrale energie, waardoor het klassieke verhaal een rauwe, eigentijdse invulling krijgt. Regisseur Philippe Lemaire legt uit: “Peer Gynt heeft een grenzeloze verbeeldingskracht, wat hem zowel bewonderenswaardig als gevaarlijk maakt. Het verhaal is een spiegel voor de wereld van nu en vormt ook een inspiratiebron voor onze aanpak. Met slechts vier acteurs brengen we meer dan 20 rollen tot leven, in een speelstijl die eerder treffend ‘acteergeweld’ werd genoemd: direct, fantasierijk en vol overgave. De humor en het sprookjesachtige maken het licht en toegankelijk, terwijl de thema’s scherp, actueel en ontroerend blijven.”