Ter herinnering aan razzia wordt geveltekst en een paneel aangebracht bij de Sluisjesdijk
Op 10 en 11 november 1944 vond de grootste razzia van Nederland plaats in Rotterdam en Schiedam. Maar liefst 52.000 jongens en mannen werden in twee dagen gedeporteerd, onder het mom van de Arbeitseinsatz. De Duitsers bezetten elf gebouwen en terreinen als verzamelplaatsen. Op één ervan, aan de Sluisjesdijk in Charlois, werd na de oorlog een RET autobusgarage in gebruik genomen. Daar wordt nu, ter markering en herinnering van deze geschiedenis, op 9 november een geveltekst en een paneel aangebracht. Ook gaat dan de expositie: Stemmen van de razzia van start in het Dokhuis.
Op de geveltekst en het paneel staan fragmenten van de verhalen van twee van de gedeporteerden: Leendert Hordijk (destijds net 18) en Pieter van Zijl (nog net 40 tijdens de razzia). De geveltekst en het paneel wordt aangeboden aan de stad door Leenderts dochter en beeldend kunstenaar Fenneke Hordijk, samen met de RET directeur Linda Boot, Jan Willem Cleijpool van stichting Razzia Monument Rotterdam en dichter Amber Rahantoknam.
Het is allemaal onderdeel van het project ‘Verhaal van mijn vader - plaatsen van scheiding worden plaatsen van verbinding’, een initiatief van Fenneke Hordijk en uitgevoerd door stichting de Zoek naar Schittering. Bart Oppenheimer ontwierp de geveltekst en het paneel.
Verhaal van mijn vader
Verhaal van mijn vader maakt de geschiedenis van de razzia nu concreet door een stem te geven aan de gedeporteerden, met de geveltekst op de voormalige verzamelplaats en door de verbinding te leggen met de huidige tijd en stadsbewoners.
Het programma van Verhaal van mijn vader bestaat naast de expositie in het Dokhuis uit activiteiten zoals workshops, poëzie/spoken word, twee documentaires, lezingen, de theatervoorstelling Houd Moed!, wijkwandelingen, lesaanbod voor wijkscholen en verschillende bijeenkomsten over de razzia.
Stemmen van de razzia
De expositie brengt persoonlijke verhalen en de geschiedenis van de razzia in beeld. Ook is er beeldende kunst te zien waarin de kunstenaars zich verhouden tot deze razzia-geschiedenis. Er wordt werk getoond van Fenneke Hordijk en de Charloisse kunstenaars Inge Aanstoot, Alejandra Huerta en Michiel Brink. Een compilatie van vijf interviews uit 2012, uit het getuigenissen project ‘de Reis van de Razzia’ van Erik de Jager, van mannen die via de Sluisjesdijk werden gedeporteerd, maakt ook deel uit van de expositie.
Op zaterdag 9 november wordt de expositie geopend. Vanaf die dag zijn de geveltekst en het paneel te zien aan de Sluisjesdijk. Op zondag 10 november staat de Luistervoorstelling ‘Door Oorlog Verscheurd’ van het Verhalenhuis Belvédère geprogrammeerd in het Dokhuis. Het programma sluit af op 1 december met een finissage van de expositie met poëzie en een lezing door Lotfi El Hamidi, historicus en chef opinieredactie van de NRC.
Stedelijke kranslegging 11 november
Op maandag 11 november om 15.00 uur vindt voor het eerst een stedelijke kranslegging plaats ter herdenking van de razzia en worden vervolgens bloemen gelegd bij het Razzia Monument Rotterdam aan de Parkkade 1 te Rotterdam. Dit en andere activiteiten worden georganiseerd door stichting Razzia Monument Rotterdam in samenwerking met de Gemeente Rotterdam. Meer informatie via deze link.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.