Snesie toont de gedeelde Surinaams-Chinese geschiedenis
Tien jaar voordat in Suriname de slavernij officieel werd afgeschaft, werden er al Chinese contractarbeiders ingezet om het werk op de plantages voort te zetten. Deze contractarbeiders openden winkels en zo ontstonden de ‘Snesie omoes’, in de volksmond ‘oom Chinees’. Al snel werden de winkels een herkenbaar onderdeel van het straatbeeld van Paramaribo en ook nu nog zijn de eethuisjes in Nederlandse steden niet weg te denken. De tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek toont vanaf 3 juni de geschiedenis van de Chinees-Surinaamse gemeenschap die voorbij de zichtbare toko's en eethuisjes gaat.
Openingsprogramma
Op 9 juni vindt een openingsprogramma plaats in het Bibliotheektheater. Met openingswoord en gedicht van Ernestine Comvalius, oud-directeur van het Bijlmer Parktheater, gevolgd door een korte lezing van Surinamist William Man-A-Hing, bekend van zijn publicaties in het tijdschrift Wi Rutu over geschiedenis en genealogie van Surinamers met Chinese wortels. De middag wordt afgesloten met spoken word van de jonge beeldend kunstenaar en designer Tiara Spalburg. Aanmelden voor het programma kan hier.
Verhalen van de stad
De tentoonstelling is onderdeel van het project Verhalen van de stad: het koloniaal en slavernijverleden van Rotterdam. Als je wilt begrijpen waarom Rotterdam is zoals ze is, moet je het verleden kennen. Dat van jezelf en van je mede Rotterdammers. Het koloniaal en slavernijverleden is hiervan onderdeel. Onder de titel Verhalen van de stad vind je bij Bibliotheek Rotterdam in 2023 een activiteitenprogramma en een extra collectie. Meer informatie over het project via deze overzichtspagina.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.