Roffa Mon Amour x AiRich strijkt neer in Stedelijk Museum Schiedam
Filmlovers opgelet: op vrijdagavond 22 maart strijkt filmfestival Roffa Mon Amour neer in Stedelijk Museum Schiedam. Heb je altijd al een film op groot scherm in een museum willen bekijken, dan is dit je kans.
De avond staat in het teken van het afrofuturisme, een culturele stroming die is ontstaan vanuit de Afrikaanse diaspora. Je bezoekt de tentoonstelling AiRich. Afrofuturistic Visions en in de kapel van het museum is de afrofuturistische cyberpunkmusical Neptune Frost te zien. De film was in 2022 een grote hit tijdens filmfestival Roffa Mon Amour. Tussen het tentoonstellingsbezoek en de start van de film, gaat het museum in gesprek met kunstenaar AiRich over hoe zij zich tot deze culturele stroming verhoudt en hoe dit is terug te zien in haar werk.
Programma
19.15 uur | deuren open & tentoonstellingsbezoek
19.45 uur | let’s talk about afrofuturism (met o.a. kunstenaar AiRich)
20.30 uur | filmvertoning Neptune Frost (Engels ondertiteld)
23.00 uur | einde avond, museum gesloten
Over de tentoonstelling
AiRich werkt vanuit het afrofuturisme, een culturele stroming die is ontstaan vanuit de Afrikaanse diaspora. In haar portretseries combineert ze elementen van sciencefiction en geschiedenis met fotografie, collage en bodypaint. Geïnspireerd door popcultuur, mode, muziek en mythologie creëert AiRich een hoopvol en krachtig toekomstbeeld.
AiRich (spreek uit: I-Rich) is nu tien jaar beeldend kunstenaar. Ze maakt portretten van fictieve mythische wezens die van een andere planeet lijken te komen. AiRich staat ook vaak zelf model in het kleurrijke en excentrieke werk dat past binnen de stroming Afrofuturisme. Aan de hand van Zwarte mythologie en sciencefiction schetst ze een gedroomde, toekomstige wereld. AiRich’ werk legt de nadruk op kracht, heling en het vieren van haar Afrikaanse wortels. Lees hier meer over de tentoonstelling.
Over de film
Neptune Frost deconstrueert en ontwricht het binaire systeem en de machtssystemen die aanwezig zijn in de hedendaagse samenleving. Hoe? Door het internet te hacken en tegen de wereld te schreeuwen dat er iets moet veranderen. De afrofuturistische musical neemt je mee naar een utopische wereld vol elektronische beats en visuele extase. De rode en blauwe neonlichten strelen de zwarte huid van het hackerscollectief en accentueren hun atypische kleding gemaakt van technologisch afval, zoals een getextureerde toetsenbordmantel. De meeste acteurs die in Neptune Frost spelen zijn vluchtelingen uit Burundi, dit geeft een sterke en levendige energie aan de film.
Tickets
Tickets kosten €12,50 per stuk. Ben je student? Dan kost een kaartje €7,50. Vul deze kortingscode in tijdens het betaalproces: Student2024. Kijk voor meer informatie op de website van Stedelijk Museum Schiedam.
Dit is gesponsorde content.
Foto: Aad Hoogendoorn.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.