Spring naar hoofdinhoud

Ook De Tijdtrap bestaat tien jaar

Dat de Markthal tien jaar bestaat is wel duidelijk. Maar ook De Tijdtrap bestaat dus tien jaar. Deze permanente tentoonstelling van archeologische vondsten is verspreid over het trappenhuis en parkeergarages van de Markthal. Alle voorwerpen die worden getoond zijn gevonden bij de opgraving voorafgaand aan de bouw van de Markthal en vertellen samen het verhaal van deze plek. Naar aanleiding van het jubileum verschijnt het kookboek: Een culinaire tijdreis - 1000 jaar koken in Rotterdam.  

Veel van het Rotterdams verleden werd in 1940 van de kaart geveegd door het bombardement op de stad. Maar in de grond zitten nog zeer veel verhalen verborgen. Rotterdamse stadsarcheologen hebben tijdens opgravingen voorafgaande aan de bouw van de Markthal en de onderliggende parkeergarage veel overblijfselen van bewoning gevonden. De archeologen van Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) kregen ruim baan om de historie bloot te leggen.

Zij hebben bij dit onderzoek in 2009 en 2010 honderden vondsten gedaan zoals onder andere gereedschappen, wapens, sieraden en keukengerei. Deze vondsten geven een goed beeld van het dagelijks leven in het oude Rotta & Rotterdam. Van boerderijen en sluizen tot kook- en keukengerei. Alsook eeuwenoude voedselresten als zaden, pitten en botjes, die tot duizenden jaren in de tijd teruggaan.

Een culinaire tijdreis - 1000 jaar koken in Rotterdam

Foto's van bijvoorbeeld de oudste kookpot en andere vormen van kookgerei en speelgoed uit de Rotterdamse bodem zijn gecombineerd voor Een culinaire tijdreis - 1000 jaar koken in Rotterdam. Met recepten uit historische kookboeken en voorstellingen van keukenscènes uit de kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen en andere museale collecties in en buiten Rotterdam. 

Culinair historica Manon Henzen bewerkte de recepten van vroeger en stak ze in een hedendaags jasje: van graanpap, Deuse Geertjes, Snoek op zijn Frans, tot een Rotterdamse aardappelpudding. De lezer kan alle gerechten thuis koken. Ook Alexandra van Dongen van Museum Boijmans van Beuningen), stadsarcheoloog Arnold Carmiggelt en hoofdconservator erfgoedcollecties John Tholen bij Bibliotheek Rotterdam werkten aan het boek. De Fotografie is van Tom Haartsen.

Een culinaire tijdreis. 1000 jaar koken in Rotterdam wordt uitgegeven door Sterck & De Vreese

Advertentie
Advertentie

Meer nieuwtjes lezen?

Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Cookies op de website van Uitagenda Rotterdam
We gebruiken cookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.