Ontdek de impact van functionele mode bij de expositie Workwear
Vanaf zondag 26 maart t/m zondag 10 september brengt het Nieuwe Instituut een ode aan functionele mode, met de tentoonstelling Workwear. Bewonder tientallen vintage klassiekers, actuele hoogtepunten en futuristische experimenten uit de collecties van verschillende modeontwerpers.
Functionele mode
Met de tentoonstelling Workwear duikt het Nieuwe Instituut voor het eerst in de wereld van functionele mode. Curator Eldina Begic raakte tijdens haar promotieonderzoek gefascineerd door werkkleding en de sociale functie van mode. Waar bij de meeste fashion de nadruk ligt op individualiteit of sociale status, doet werkkleding precies het tegenovergestelde: het straalt gelijkheid en solidariteit uit. Daarmee staat werkkleding volgens Begic voor een utopisch ideaalbeeld. De tentoonstelling viert de geschiedenis, functionaliteit en impact van kleding die oorspronkelijk voor de werkende klasse ontworpen werd, maar nu door iedereen ter wereld gedragen wordt en als inspiratie dient voor de creaties van talloze modeontwerpers.
Aric Chen, algemeen en artistiek directeur van het Nieuwe Instituut, zegt:
“We zijn er trots op dat we een tentoonstelling presenteren die goed laat zien hoe functioneel ontwerp heeft bijgedragen aan de sociale en culturele dimensies van mode, en daarmee aan onze samenleving en cultuur. Werkkleding roept vragen op rond klasse, arbeid, solidariteit en gelijkheid, terwijl het ook de schoonheid, vindingrijkheid en creativiteit onthult die te vinden zijn in het functionele.”
De tentoonstelling
Begic selecteerde voor Workwear tientallen vintage klassiekers, actuele looks en futuristische experimenten. Onder andere te zien: de Tabi boots van modehuis Maison Martin Margiela, de ‘therapeutische’ overalls en maskers van Lygia Clark, de ‘Flexicap’ van Maria Blaisse, items uit de Stellar Collection van Helmut Lang, een overall van Yohji Yamamoto, het elfpersoons regenpak ‘Red Coat’ van Nicola L, een jumpsuit van de Londense vintage verzamelaars The Vintage Showroom en het ‘speespak’ met afritspijpen van Limburgse provo’s. Maar ook de futuristische Italiaanse Thayaht-overall, een jumpsuit van ontwerper Aleksandr Rodchenko, de avant-gardistische Stepanova and Popova-theaterkostuums, röntgenfoto’s van het maanlandingspak van Neil Armstrong en een Bonne Suits-pak van de Amsterdamse kledingontwerper Bonne Reijn.
Rotterdamse werken
Twee Rotterdammers maakten speciaal voor de tentoonstelling nieuwe werken, waarmee zij de toekomst van werkkleding verkennen. Ontwerper Sam Cruden van custom jeans-merk C.Cruden maakte een installatie waarin de levenscyclus van indigojeans centraal staat. Spoken word-artiest Elten Kiene schreef in het kader van deze tentoonstelling een workwear manifesto. Voor families met kinderen is er de gratis ‘familieexpeditie’, waarmee zij op onderzoek gaan door de tentoonstelling.
Kijk voor meer informatie op de website van het Nieuwe Instituut.
Foto: Kyoko Nishimoto.
Dit is gesponsorde content.