Onderwater vergaderen en overnachten in het Maritiem Disctrict
In het Maritiem District komen de oude en moderne stad bij elkaar rondom de stadhavens. Het gebied wordt levendiger gemaakt met een nieuwe waterwandeling met een tweetal openbaar toegankelijke pontons met diverse functies zoals vergaderen, overnachten en sanitaire voorzieningen onderwater. Ook wordt een kunstproject van de Rotterdamse kunstenaar Herman Lamers in het water gerealiseerd. Op 14 september wordt de pontonroute en het kunstproject feestelijk geopend door wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer tijdens de vierde editie van Floating Cinema.
Het Maritiem District, met de Wijnhaven, is onderdeel van de Cultuuras. Deze verbindt het Museumpark via de Witte de Witstraat en het Maritiem Museum met de Oude Haven en het Markthalgebied. Het gebied is de laatste jaren sterk in ontwikkeling. De ontwikkelingen op het water en de kades bleven hierbij achter terwijl deze enorme kansen bieden tot het verlevendigen en het meer divers maken van het gebied.
Stichting Erfgoedhavens Rotterdam heeft samen met de Gemeente Rotterdam het initiatief genomen
om hiervoor een plan te ontwikkelen waarbij het water meer toegankelijk wordt voor bezoekers en
bewoners. Dit gebeurt met de realisatie van deze pontonroute en door bijzondere nautische objecten
en schepen een plek te geven. De aangemeerde schepen, als ook de pontonroute, zijn
grotendeels toegankelijk voor het publiek.
Onderwater vergaderen
De eerste twee erfgoedschepen: V11 en De Coaster krijgen als eerste een plek aan zo'n nieuw ponton. Bij De Coaster kan er onderwater worden vergaderd in het Aquarium. Bij binnenkomst waant men zich als een vis in het water met ook geluid van zuurstofbelletjes. Ook is er een logeerplek voor open
sloepvaarders en sanitaire voorzieningen voor jachthaven The Red Apple Marina.
In het ponton van Vessel 11 wordt een kleinschalige bierbrouwerij en extra opslagruimte gerealiseerd. Hottug met hun varende hottubs zal zich later aan sluiten met een eigen ponton op de route.
Meer groen
Verder is men bezig meer drijvend groen toe te passen. Daarvan is nu al een pilot te zien. Het project, een primeur in zijn soort, wordt gerealiseerd door deze ondernemers in nauwe samenwerking met Stichting Erfgoedhavens Rotterdam. Met elkaar hebben zij een huurovereenkomst gesloten voor de ruimte op het water, grenzend aan hun bestaande activiteiten. Eerder werd al een zogenaamd pilotponton aangemeerd ter hoogte van de Willem de Kooning Academie.
Met de realisatie voegen de organisaties en instanties een nieuwe dimensie toe aan de activiteiten op
het water in het Maritiem District en willen zij bijdragen aan de levendigheid en aantrekkelijkheid van
Rotterdam als stad aan het water.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.