LantarenVenster is weer het decor voor Cinekid Festival
Cinekid is het grootste film- en mediafestival voor alle supernieuwsgierige kinderen tussen de 4 en 14 jaar en (groot)ouders en begeleiders. Het vindt plaats tijdens de herfstvakantie met als hoofdlocatie Amsterdam. Mar er zijn evenementen in heel Nederland. In Rotterdam is LantarenVenster van 26 oktober t/m 3 november het onderkomen.
Het thema van de 38e editie van Cinekid Festival is: Doe maar…eigenwijs! Een thema dat door het hele programma wordt doorgetrokken en ook geldt voor de makers en het publiek. Eigenwijze makers en hoofdpersonen die hun eigen pad kiezen, worden feestelijk gevierd.
De eerste competitiefilms zijn bekend. Er is de wereldpremière van de animatiefilm Victor Vleermuis van regisseur Patrick Raats. Victor Vleermuis dingt daarnaast mee in de Beste Nederlandse Kinderfilm competitie en de Beste Kinderfilm competitie.
In de Beste Kinderfilm competitie dingen in totaal 12 films uit meerdere landen mee voor de hoofdprijs. Noorwegen is goed vertegenwoordigd met de films Victoria Must Go (Gunnbjörg Gunnarsdottir), Listen Up! (Kaveh Tehrani) en Lars is Lol (Eirik Sæter Stordahl). In deze drie films gaan kinderen elk op hun eigen manier de strijd aan met respectievelijk hun stiefmoeder, hun eigen identiteit en hun anders zijn. In de Duitse films Greetings from Mars (Sarah Winkenstette) en WOW! Een bericht uit de ruimte (Felix Binder) staat een ruimtemissie centraal. Ook Red de Jungle (van Claude Barras, de maker van de moderne klassieker; Mijn naam is Courgette) zit in de competitie naast de Frans- Letlandse- Belgische productie Flow (Gints Zilbalodis), over een kat die na een overstroming dankzij een boot weet te overleven. Flow ging eerder dit jaar in première in Cannes en sleepte meerdere prijzen in de wacht tijdens het Annecy Festival. Veel van deze films, zoals WOW! Een bericht uit de ruimte, Victoria Must Go, Mijn naam is Courgette en Listen Up! zijn tijdens het festival door het hele land te zien.
De films die tijdens Cinekid Festival te zien zijn en kans maken op de award voor Nederlandse Beste Kinderfilm zijn: Pandabeer in Afrika van Richard Claus en Het Boek van Alle Dingen van regisseur Ineke Houtman, die in 2022 de award van de Cinekid Jeugdjury voor haar film Matties won. Films die al eerder in de bioscoop waren te zien en tijdens Cinekid Festival nogmaals in de spotlight worden gezet zijn: Vos en Haas redden het bos (Mascha Halberstad), Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel (Joost van den Bosch en Erik Verkerk), Liefjes (Natalie Bruijns en Anneke de Lind van Wijngaarden) en Superkrachten voor je Hoofd (Dylan Haegens).
In de korte film competities wordt er een onderscheid gemaakt in films voor kinderen tot negen jaar en kinderen vanaf negen jaar. In totaal zijn er 50 korte films voor deze Cinekid Festival competitie geselecteerd. Ook hier zijn Nederlandse en internationale korte films te zien. De 16 Nederlandse korte films die meedoen aan de competitie zijn onder andere de afstudeerfilms Sjiek de Friemel (Davey Driessen) en Rups (Susanne Hagen). En de korte animatiefilm, Quotum, van de makers Job, Joris en Marieke die met hun film A Single Life voor een Oscar waren genomineerd. Quotum gaat deze maand in Toronto tijdens TIFF in première.
MediaLab
Onderdeel van Cinekid is Medialab, een digitale speeltuin met interactieve installaties, games & apps en workshops. Van 27 t/m 31 oktober is het MediaLab geopend bij LantarenVenster.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.