
Keti Koti staat in het teken van Onafhankelijkheid
Keti Koti betekent letterlijk ‘verbroken ketenen’ en verwijst naar de bevrijding van de tot slaaf gemaakten. Van 28 juni t/m 1 juli 2025 staat Rotterdam volledig in het teken van de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Onder het thema “Onafhankelijkheid” wordt dit jaar stilgestaan bij de kracht van vrijheid, autonomie en de voortdurende strijd voor erkenning en gelijkwaardigheid.
Keti Koti Rotterdam begon ooit als een kleinschalig initiatief in het Wijkpark Het Oude Westen. Het is inmiddels uitgegroeid tot een indrukwekkend en stadsbreed festival met activiteiten die ruimte bieden voor bezinning, ontmoeting en viering. Jong en oud komen samen om stil te staan bij het verleden en samen vooruit te kijken naar een inclusieve toekomst.
Het Keti Koti Festival 2025 biedt een breed programma met onder meer herdenkingen, culturele markten, optochten, live muziek, foodcourts, modeshows, spoken word, dans en kinderactiviteiten. De festiviteiten vinden plaats op meerdere locaties in de stad zoals het Wijkpark, Het Oude Westen, het Schouwburgplein en De Doelen.
Keti Koti Festival & Bigi Spikri
Op 1 juli begint de dag feestelijk met de Bigi Spikri optocht, die om 13:00 uur vertrekt vanaf Oostervant en om 13:45 in het Wijkpark Het Oude Westen eindigt. Een kleurrijk eerbetoon aan culturele trots, traditie en gemeenschap.
In Wijkpark Het Oude Westen is er Surinaamse en Caribische cultuur, livemuziek, dans, kinderactiviteiten, foodcourt en een culturele markt. Met optredens van onder meer Corona Band, Warimbo Krioro, Dray-Ston, Tenchy, Omara Lua, Ametare en Opmaat. De dj's zijn Kenn en Menace en de hosts zijn Lady D en Mookie.
Op het Schouwburgplein is er een vol programma met live muziek, dj's, spoken word, food en mode. Er zij concerten van Jayh Jawson, Nyarko, Dylisa, Delany & Band en als afsluiter Chando Graciosa. Daarnaast zijn er dj-sets van Jannick Martin, Jewel, Manuel, Tisha Cyrus en Whitley Rachella. Met hosts MC Ley en Shieneey.
In de Doelen is er een modeshow maar ook educatieve workshops, kinderactiviteiten en live radio door Stanvaste & Roffa Takkies.
Voorafgaand Keti Koti
Op 1 juli is de feestelijke viering. Maar voorafgaand aan dat festival is er op 28 juni nog een Kerkdienst in de Laurenskerk en op 30 juni een Herdenking bij het Slavernijmonument. Op 28 juni begint de jaarlijkse kerkdienst om 10.00. De dienst biedt ruimte voor bezinning, gebed en reflectie op vrijheid, gelijkwaardigheid en gedeeld verleden. In samenwerking met o.a. de Evangelische Broedergemeente, Petrus Donders Parochie en de Holland Methodist Church.
De herdenking start 30 juni om 17:45 uur met een openingsmoment in het Maaspodium, gevolgd door een stille optocht naar de Lloydkade. Daar vindt om 19:00 uur de officiële ceremonie plaats met toespraken van onder meer burgemeester Carola Schouten, voorzitter Carlos Goncalves en optredens. Eerder op de dag, van 15:15 tot 15:45, is er een bloemenceremonie aan de Maas voor de slachtoffers van de trans-Atlantische overtocht.





Bigi Spikri en Keti Koti Festival door Michently Silliee