Jimmy Granti komt tot leven in Gallery Robert van Oosterom in Baanhof
Het beeld van een ietwat gehavend hoofd in een hoodie is zeer bekend in Rotterdam. Er zijn stickers, sjabloon-beelden en posters. De man die deze beelden verspreidt wil zelf buiten beeld blijven. Hij noemt zich Jimmy Granti. Het is niet zijn eigen gezicht dat hij door de stad plakt, maar het gezicht van Cor Eversteijn, die in 1966 als jongen van 17 op de kermis bokste onder de naam Jimmy Granti. De bekende Rotterdamse fotograaf Carel van Hees maakte foto’s van de gevechten en het beeld is gebaseerd zo’n foto. Vanaf 1 november komt alles samen in een bijzondere expositie bij Gallery Robert van Oosterom in Baanhof. De klappen die hij uitdeelt en incasseert tijdens een gevecht zijn te horen. Er zijn films uit het Eversteijn-archief en daartussen hangen de foto’s die Carel maakte van Cor’s finale gevecht tegen de Britse bokser Cliff Gilpin. Dit alles in combinatie met de hedendaagse beelden van de Rotterdamse straatkunstenaar Jimmy Granti.
Cor Eversteijn was een herenkapper, gekleed en gekapt als een rockster maar ook een Nederlands bokskampioen met een wervelende stijl en een linkse als een bliksemschicht. Hij leefde zonder rem en stierf te vroeg in 1983. Carel van Hees was bevriend met Cor. In 2011 was er in Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling van Carels foto’s en de presentatie van een boek over het leven van Cor Eversteijn. Jimmy Granti begon het jaar erop met het verspreiden van zijn geheimzinnige beelden.
Carel van Hees
Na de Academie voor Beeldende Kunsten is Carel van Hees (Rotterdam 1954) enige jaren werkzaam als fotojournalist voor het Vrije Volk, NRC en Vrij Nederland. Na deze periode werkt hij aan langdurende projecten die naar buiten treden als boeken, installaties of films.
Een aantal voorbeelden van zijn werk zijn onder meer het boek ‘Saxman’ over saxofonist Piet le Blanc, dat ook door hem verfilmd werd voor de VPRO en vertoond op het IFFR, zo ook zijn films ‘Don’t catch my face’ en ‘2KM2- Het Heden van de Stad’. Met het boek ‘>Play, a photographic record’ (2001) schetst hij een beeld van wat het betekend om jong zijn aan het eind van de 20ste eeuw. In het kader van Document Nederland, fotografeert hij In 2015/2016 in opdracht van het Rijksmuseum, het onderwijs in Nederland.
‘Berichten uit de Hunkerbunker’ (2023) is een film die hij maakte toen de wereld en de stad Rotterdam in de greep waren van Covid 19. De Hunkerbunker is een flat in Rotterdam en in de film een metafoor voor het leven in de stad in de heftige corona periode. We zien en horen haar bewoners maar de camera richt zich ook naar buiten waar het aangepaste leven zijn weg baant. De film ging in première op het IFFR 2024.
Jimmy Granti
Deze anonieme kunstenaar uit Rotterdam staat bekend om zijn stickerart waarmee hij eer betoont aan bokslegende en kapper Cor Eversteijn. Zijn werk, dat steeds dezelfde afbeelding van Eversteijn toont (ontworpen naar een foto van Carel van Hees) heeft hij wereldwijd verspreid en is te zien in onder andere Marokko, New York, de Hoge Veluwe, Sint Petersburg, Brussel, Parijs en Praag. Jimmy ontdekte Cor tijdens de tentoonstelling ‘Bokser & Herenkapper’, een project van Carel van Hees in Museum Boijmans Van Beuningen in 2011. Hoewel Jimmy’s identiteit een mysterie blijft, werkt hij onder het pseudoniem localhero82. Met zijn kunst probeert hij de herinnering aan Eversteijn in leven te houden.
Gallery Robert van Oosterom
De galerie in Baanhof toont niet alleen een eigen collectie van hedendaagse kunst, maar organiseert ook meerdere keren per jaar tentoonstellingen met zowel opkomende als gevestigde kunstenaars.
Met zijn achtergrond als kunstuitgever heeft Robert van Oosterom een passie voor het ondersteunen van kunstenaars. Hij begeleidt hen bij het uitgeven van hun werk en is nauw betrokken bij de totstandkoming van tentoonstellingen en kleine publicaties. Dit leidt vaak tot langdurige samenwerkingen met kunstenaars zoals Jeroen Koolhaas, Sebastiaan Straatsma, Peter Jeroense en het collectief Nightshop.
De vaste collectie van de galerie bevat werken van onder anderen Michael Tedja, Erwin Olaf, Peter Jeroense, Robert Whitaker, Bill Beeks, Lucebert, Constant, Kimura, Koolhaas, Kupiox, Bekman en Herman Brood. Daarnaast is in de studio van Robert van Oosterom een designcollectie te bezichtigen.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.