Interview met podcastmaker Natasja Morales over Chicks And The City
Twintig jaar geleden nam Natasja Morales het gedurfde besluit om het radiolandschap te veranderen. Ze begon met Chica Radio op Megastad FM, en later FunX, een participatieproject voor Rotterdamse meiden. Van FunX stapte Natasja over naar RTV Rijnmond waar ze verderging met Chicks And The City, en sinds 2018 staat het succesvolle platform op eigen benen. Samen met een enthousiaste groep Rottermadammers - de meiden - tussen de 15 en 25 jaar maakt Natasja podcasts en talkshows, waarin actuele thema’s en issues aan bod komen. Uitagenda blikt samen met Natasja terug op twintig jaar Chicks And The City én vooruit naar de toekomst.
Wat bewoog jou er twintig jaar geleden toe om Chicks And The City (toen nog Chica Radio) te beginnen?
‘Ooit werkte ik als meidenwerker bij een jongerenorganisatie. Ik merkte dat de projecten binnen het jongerenwerk meestal gericht waren op jongens en dat er eigenlijk weinig was voor meiden. Ja, een middag thee drinken en koekjes eten. Dat kan fijn zijn natuurlijk, maar ik dacht, er moet toch ook iets tofs voor meiden te doen zijn? Toen heb ik aan die meiden gevraagd wat ze zelf leuk zouden vinden, en daar kwam uit dat ze iets met media wilden. Zelf had ik al dingen gedaan voor de televisie, dus ik had wat mediaervaring. Toen ben ik Chica Radio begonnen met die meiden. We maakten in het begin een uurtje radio, onder het mom van meidenparticipatie.’
En jij begeleidde ze daarin? Waarom vond en vind je meidenparticipatie zo’n belangrijk thema? ‘Ja, de begeleiding deed ik. Maar ze bedachten de onderwerpen en thema’s allemaal zelf, bereidden dat vervolgens voor en presenteerden zelf de show. En dat gaat bij Chicks And The City nog steeds zo.
We werken met meiden van allerlei komaf, maar we richten ons het meest op hen die het het hardst nodig hebben, meiden met een rugzak. Ik had geen hele makkelijk jeugd, met ouders die toentertijd verslaafd waren en soms amper eten op de plank hadden. Vandaag de dag speelt dit probleem nog steeds onder jongeren, zeker in Rotterdam, de armste stad van Nederland. Dus toen ik me ging bezighouden met meidenparticipatie dacht ik aan wat ik zelf nodig had op die leeftijd, wat had mij verder kunnen helpen? Meidenparticipatie hoeft niet alleen maar leuk te zijn, het kan ook oplossingen bieden wanneer je door je gezinssituatie eigenlijk 10-0 achter staat in de samenleving. Daarom wilde ik iets opzetten waar dingen mogelijk zijn, waar meiden succesmomenten ervaren. Het is namelijk heel belangrijk om het te ontdekken dat er dingen zijn die je wél kunt.
Daarnaast is het ook van belang om deze meiden een veilige plek te bieden waar ze kunnen praten over hun problemen. Sommigen verwerken die in de media-items die we produceren, maar als ze hun issues liever niet aan de grote klok hangen, dan hoeft dat natuurlijk niet. De meiden doen mee om verschillende redenen: sommigen willen media-ervaring opdoen, maar er zijn er ook die vriendinnen willen maken en mensen willen leren kennen die misschien in hetzelfde schuitje zitten.’
Jij bent dus eigenlijk ook een boegbeeld voor deze meiden, door te laten zien dat een moeilijke start niet per se bepalend hoeft te zijn voor hoe de rest van je leven eruitziet?
‘Ja, en die meiden zijn vervolgens ook weer inspirerend voor andere meiden. Pay it forward.’
Wat voor thema’s behandelen jullie in de podcast en andere projecten, en hoe komen jullie tot de onderwerpen?
‘Door ons netwerk zijn we heel goed op de hoogte van wat er speelt. Welke zorgen zijn er, wat vinden de meiden belangrijk? Iedere maand hebben we community meetings waarbij we brainstormen over relevante topics. Er is in twintig jaar zoveel voorbijgekomen. Maar de rode draad is het in gesprek gaan met jongens. Want vrouwenemancipatie is niet iets dat alleen bij vrouwen ligt. Zonder mannen geen vrouwenemancipatie.
Een project waar ik trots op ben is Chicks vs. Boys, een event waarbij grensoverschrijdend gedrag het hoofdonderwerp was. De meiden hadden samen met experts vragen voorbereid voor de jongens en vice versa, met als doel elkaar beter te begrijpen. Dat gaf voor beide kanten echt van die ‘ah-zit-dat-zo’-momenten. Met die input hebben we een manifest gemaakt en dat aangeboden aan de wethouder, dat werd heel goed ontvangen.
Een podcastaflevering die mij enorm is bijgebleven is die met Tim Jongers. Hij groeide op in armoede en schreef daarover een boek. Voor de podcast ging hij in gesprek met meiden die het thuis ook niet breed hebben. Dat gesprek zorgde voor zoveel herkenning en was daardoor zo waardevol. Ook voor de luisteraars thuis die misschien in een soortgelijke situatie zitten en zich door dit gesprek hopelijk iets minder alleen voelden.’
Hoe omarmen jullie als Chicks And The City het Jaar van de Vrouw?
‘Vanwege het Jaar van de Vrouw en ons twintigjarig jubileum hebben we de samenwerking met de gemeente opgezocht. We publiceren een interviewreeks met twintig Rotterdamse chicks, met als rode draad vrouwenemancipatie. Daarbij komt dan ook een mooie foto-expositie, te zien bij onderwijsinstelling Zadkine.
Ook maken we met onze knalroze Canta een rijdende pod- en vidcast, Fierce Forward. We nodigen een bijzondere vrouw uit en, terwijl we met z’n drieën opgevouwen in dat autootje zitten, interviewen we haar over vijftig jaar vrouwenemancipatie.’
Welke mooie plannen heb je nog meer voor Chicks And The City?
‘Vanaf dit jaar reiken we de CATC Young Talent Award uit, een bewijs van erkenning voor een jongedame die zich inzet voor haar omgeving en invloed uitoefent op een positieve manier. 7 maart maken we de eerste winnares bekend. Zij krijgt een geldbedrag en wordt door ons ondersteund in het uitvoeren van een eigen project. Dit kan een mediaproductie zijn, maar andere ideeën supporteren we ook. Hopelijk motiveert zo’n award weer andere meiden om wat tofs te doen.
Ik zou het ook heel leuk vinden om Chicks And The City in andere steden op te zetten. Dat voelt als een logische volgende stap. Momenteel zijn we heel druk met onze projecten in Rotterdam, maar op een gegeven moment zetten we zeker een stap buiten de stadsgrenzen.’
Podcast Chicks And The City is gratis te beluisteren via chicksandthecity.nl, iTunes en Spotify.
Foto: Rosa Quist.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.