Inclusief aanbod bij Rotterdamse instellingen
Meer en meer culturele instellingen bieden inclusief aanbod aan. Prikkelarm, dementievriendelijk, audiodescriptie en rolstoeltoegankelijk. Musea en theaters proberen steeds vaker onbeperkt genieten mogelijk te maken. Mensen met een beperking kunnen hier de komende tijd uitgaan.
Everyone Rocks
Het Vrienden van Baroeg-team organiseert op zaterdag 20 april voor de tweede keer het evenement Everyone Rocks. Met als doel heeft mensen met een beperking samen te brengen met Baroegianen. Tijdens de eerste editie zorgde het evenement al voor veel blije gezichten. Het motto van Everyone Rocks is dan ook: “Voelt jouw beperking als een belemmering? Nu niet meer!”
De dag begint om 14.00 met een voorstelling van Rotterdams dansgezelschap Misiconi. Dit is een gemixte groep dansers met en zonder beperking. Dit is de eerste samenwerking tussen Baroeg en Misiconi, net als Baroeg een culturele organisatie in de wijk Lombardijen.
Het muzikale programma bestaat uit de Niemand Minder Sessieband (de bandleden zijn cliënten bij Pameijer). Zij maken covers van rockmuziek van onder meer KISS, Queen, Johnny Cash en Golden. Ook is er nog karaoke, muziekles van SKVR en een barbecue. Afsluiter van de dag is de band Scream Tonight met covers van grootheden als AC/DC, Motörhead, ZZ Top en Twisted Sister.
De wraak van A
Ayşegül Karaca heeft maar 20% gezichtsvermogen. Maar dat weerhoudt haar niet om met een muzikale voorstelling te toeren. In haar derde muziektheatervoorstelling koppelt ze met lef en flair haar persoonlijke verhaal aan de Griekse tragedie Antigone. Een tragedie die meer overeenkomsten met haar leven vertoont dan ogenschijnlijk lijkt. In beide werelden hebben vrouwen een ondergeschikte rol, mag een zus haar verwant niet begraven en komt een jonge vrouw in opstand. En net als Antigone neemt Ayşegül geen genoegen met de bijrol en onredelijke wetten.
Ze speelt De wraak van A op 28 april in Theater Zuidplein. Voordat de voorstelling begint organiseert zij een Meet & Feel. Dit is een visuele voorbereiding op de voorstelling. Ayşegül nodigt mensen met een visuele beperking en hun begeleiders uit om voorafgaand aan de voorstelling samen met haar het decor te ontdekken en de muzikanten te ontmoeten. De Meet & Feel begint een uur voorafgaand aan de voorstelling De wraak van A en duurt circa 30 minuten. Er zijn geen extra kosten aan verbonden.
Circusstad Rotterdam
Tijdens de elfde editie zet de Rotterdamse circusartiest en maker Liza van Brakel samen met het Circusstad Festival een nieuw traject op waarin mensen met een verstandelijke beperking samen met circusartiesten een korte voorstelling maken. Het streven is om middels circus een inclusieve omgeving te creëren waarin iedereen de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontdekken en te schitteren op het podium. Hun dromen en ideeën zijn het vertrekpunt voor de inhoud van de optredens. Tijdens Circusstad Festival wordt er op 2, 3 en 4 mei een gratis eerste kijkje geboden in de arena op het Schouwburgplein. Na afloop van de voorstelling op zaterdag 4 mei is er om 18:00 een gesprek over BuitenGewoon in de Doelen.
Theater Walhalla
De drie locaties van Walhalla (Kleine Walhalla, Kantine Walhalla en Werkplaats Walhalla) zijn allemaal enigszins toegankelijk met de rolstoel. Op donderdag 2 mei is er een uitvoering van De bAAs door de zAAk A met een gebarentolk. Een jeugdvoorstelling voor bezoekertjes vanaf 5 jaar waarin een wereldberoemde dompteur en haar Poedel de arena betreden voor hun act Dingen met Ringen. Maar als zij weer eens boos wordt en de baas begint te spelen, wordt het tijd de rollen om te draaien.
COOL Unlimited
Theater Babel is een culturele instelling met de focus op inclusiviteit. De professionele acteurs zijn jong en oud, met en zonder beperking, arm en rijk, ziek en gezond, verslaafd en niet verslaafd, met verschillende afkomsten, religies en seksuele voorkeuren. Drie van hen: Johan Boekhout, Sharoma Dhoen en Victoria Ochoa Urrea, spelen in de nieuwe productie COOL Unlimited samen met Karel de Rooij (bekend als Mini van Mini & Maxi).
COOL Unlimited is een coproductie met Het Weeshuistheater en is opgezet als een toeristische wandeling door de wijk Cool in het centrum van Rotterdam. Cool staat bekend als het boegbeeld van de naoorlogse wederopbouw en is het zwaarst getroffen deel van de stad door het bombardement van 14 mei 1940. Het publiek volgt met koptelefoons een vrijwilliger, een oudere man die optreedt als gids. Gaandeweg de wandeling wordt zijn verhaal steeds persoonlijker. Vanuit zijn eigen verleden als psychiatrische patiënt stelt hij vragen over de omgang met kwetsbare mensen, zowel nu als in de tijd van de Duitse bezetting. Verbeelding en werkelijkheid lopen steeds meer door elkaar in een voorstelling, die de schoonheid en kracht van de beperking laat zien.
De eerste uitvoering is op 4 mei. Daarna zijn er nog theatrale wandelingen op 5, 25 en 26 mei. 8 en 9 juni. Later in het jaar zijn er voorstellingen op 6, 7, 8, 21 en 22 september.
De man van La Mancha
In samenwerking met stichting Onbeperkt Genieten biedt het Luxor Theater sinds kort voorstellingen met prikkelarme faciliteiten aan. Op zondag 26 mei kan er prikkelarm genoten worden van de musical De man van La Mancha in het nieuwe Luxor Theater.
Tijdens een bezoek met prikkelarme faciliteiten aan het Luxor Theater wordt de ervaring van het tehaterbezoek aangepast met zo min mogelijk prikkels. De bezoekers hebben een eigen rustruimte tijdens de inloop en pauze en krijgen een aangepast toiletbezoek. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van harde geluiden en knipperende lichten. Op deze manier kunnen deze bezoekers alle energie en kracht sparen om van de voorstelling te genieten.
Natuurhistorisch Museum
Sinds kort is er een inclusieve audiotour beschikbaar voor mensen met een visuele beperking én alle andere bezoekers. Er zijn al speciale rondleidingen maar de permanente audiotour over biodiversiteit en evolutie is geschikt voor een bredere doelgroep. Bezoekers met een visuele beperking kunnen nu tijdens een museumbezoek dezelfde informatie opdoen als mensen zonder beperking.
Voel- of geurelementen
Bij de balie is voor bezoekers die dat nodig hebben een tactiele plattegrond af te halen, waarop alle museumzalen uiteraard staan, maar ook alle punten met audio of een voel- of geurelement. Op drie plekken in het museum is een speciale voelbare tekening beschikbaar. Ook kunnen er diverse collectiestukken of replica’s daarvan aangeraakt worden. Er kunnen verschillende huiden gevoeld worden en is er een echte aanraakbare eend om het thema snavels in te leiden. Van de schedels van andere vogels zijn 3D-prints gemaakt om ze te kunnen laten voelen. Dat geldt ook voor de voet van het skelet van olifant Ramon.. Van de tanden van de roofpotvis, de recente potvis en een haai werden afgietsels gemaakt om de beleving te vergroten.
Dementievriendelijke rondleiding
Op 27 mei is er de dementievriendelijke rondleiding met een getrainde rondleider. Er worden verhalen gedeeld en herinneringen opgehaald aan de hand van (voel)objecten.
Woensdag 29 mei volgt een rondleiding door een dove museumgids door de museumzalen en vertelt over fossielen, dieren met een bijzondere doodsoorzaak, het skelet van een zoogdier van wel 15 meter lang en hoe de collectie wordt bewaard.
Kunsthal
De architectonische creatie van Rem Koolhaas wordt gekenmerkt door veel hellingbanen. Alle tentoonstellingsruimtes van de Kunsthal zijn dus met een rolstoel toegankelijk want de gangen zijn breed genoeg. Bij de Kunsthal zijn ook rolstoelen te leen, net als lichte en eenvoudig mee te nemen vouwkrukken. De krukken zijn te gebruiken om even te rusten. Deze krukken zijn aan het begin en einde van HAL 1 en HAL 2 te vinden.
Regelmatig zijn er ook speciale rondleidingen zoals op 26 mei. Dan verzorgt gids Kirsten de Ven een rondleidng met gebaren in de tentoonstelling Sylvie Fleury. Yes to All.
Rapunzel de Musical
Het welbekende verhaal over het meisje met haar prachtige lange haren komt weer tot leven. Met Sita Vermeulen als Rapunzel, alle betoverende liedjes, schitterende kostuums, een groots decor en natuurlijk een flinke dosis humor. Na de voorstelling komen alle acteurs naar de foyer voor meet & greets. De voorstelling op 23 juni in nieuwe Luxor Theater is met audiodescriptie (voor blinden en slechtzienden).
Maritiem Museum
Het Maritiem Museum Rotterdam is er voor iedereen en daarom besteden we extra aandacht aan toegankelijkheid en faciliteiten voor mindervaliden. Het museum krijgt een score van 8,2 van de ANWB Museumcheck voor toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers. De tentoonstellingen zijn toegankelijk voor rolstoelen en bereikbaar via liften. Er is een invalidentoilet op de begane grond, de sleutel hiervan is verkrijgbaar bij de kassa. Er is tevens een rolstoel beschikbaar bij de kassa. Een begeleid(st)er mag gratis naar binnen.
De kinder-doe-expo Professor Plons is goedgekeurd door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). De expositie is nog tot zondag 26 mei te bezoeken. Daarna starten de voorbereidingen voor een nieuwe kinder-doe-expo.
Poetry International
Voor het vierde jaar op rij besteedt Poetry International op de festivalzondag, 9 juni, veel aandacht aan de poëzieperformance van dove dichters en maakt het festival de meeste festivalprogramma’s met schrijftolken en tolken Nederlandse Gebarentaal toegankelijk voor doof en slechthorend publiek. Meer dan ooit bevordert het festival dit jaar de ontmoeting tussen doven of slechthorenden en horenden, zowel op de bühne waar performers elkaar treffen als in de festivalgangen waar performers en publiek – horend en doof – elkaar kunnen opzoeken in het Gebarencafé. Ook is er een workshop Poëzie in gebarentaal waar beginnende dove en slechthorende dichters hun performance kunnen aanscherpen.