
In Tiergarten van Theater Babel staat de zuivering in nazi-Duitsland centraal
Theater Babel kijkt terug op de massamoord op psychiatrische patiënten in nazi-Duitsland. Van 3 mei t/m 1 juni wordt in de voorstelling TIERGARTEN het aangrijpende onderwerp op een ontroerende, persoonlijke en muzikale manier gebracht. De voorstelling sluit aan bij het landelijke herdenken van de Tweede Wereldoorlog en vieren van 80 jaar vrijheid. Tickets kunnen besteld worden via link.
De naam van de voorstelling verwijst naar de Tiergartenstrasse 4 in Berlijn, het adres waar het eugenetische programma werd bedacht en georganiseerd. Dit programma hield in dat iedereen die niet kon werken, leren of genezen, niet nuttig was voor de maatschappij in nazi-Duitsland en daarom ongevraagd euthanasie kreeg. De meest systematische fase van deze ‘zuivering’ staat bekend als T4, een afkorting van het adres in Berlijn.
Potentiële slachtofferschap
Theater Babel vindt dat deze relatief onbekende geschiedenis een plek verdient in ons collectieve geheugen. Daarom vertelt het gezelschap, bestaande uit acteurs met en zonder beperking, dit verhaal. Door hun kwetsbaarheid, uiterlijk of handicap zouden alle spelers slachtoffer zijn geweest. Dit potentiële slachtofferschap geeft hun een bijzondere positie om zich uit te spreken over deze geschiedenis. De spelers bekijken de gebeurtenissen vanuit hun eigen realiteit, waarin ze buitensluiting elke dag aan den lijve ervaren. Ze eisen het recht op om het verhaal te vertellen.
Scriptschrijver en regisseur Erik-Ward Geerlings werkt deze voorstelling met een wisselende rolverdeling. De spelers zijn zichzelf en stappen in en uit verschillende rollen. Ze representeren niet alleen de slachtoffers, maar ook daders, getuigen, familieleden en andere betrokkenen.
Het gezelschap wordt in deze voorstelling bijgestaan door gastspelers Mathieu Güthschmidt, Nikki Manuputty en Barbara Willemsen. Christine Cornwell en Maarten van Veen van het DoelenEnsemble verzorgen de muziek, die een belangrijke rol speelt in de voorstelling. De dramaturgie is in handen van Ellen Honings en Mikki Passenier ontwerpt decor en kostuums.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Choreograaf Alida Dors biedt met (Sur)render een totaalbeleving van dans, muziek, poëzie en video art
