IFFR 2024: zo kies je de juiste film(s)
Het is bijna zo ver. Van donderdag 25 januari t/m zondag 4 februari barst IFFR los op verschillende plekken in de stad. Films uitkiezen in het enorme programma kan lastig zijn, daarom maken we je graag wegwijs.
''De films zijn verdeeld over verschillende programma’s,'' zegt Inke van Loocke, hoofd IFFR Professionals. ''Zoeken binnen een bepaald programma kan helpen om gerichter de juiste film voor jou te vinden.''
Harbour
Net als de haven de ruggengraat van Rotterdam is, is dit programma de ruggengraat van het festival. De geselecteerde films variëren van experimenteel en arthouse tot klassieke documentaire. Het doel van Harbour is om het publiek te verrassen door het de vrijheid te geven om ontdekkingen te doen.
Limelight
Avant-premières en filmische hoogtepunten uit het festivalcircuit dit jaar: prijswinnaars en publieksfavorieten waar reikhalzend naar wordt uitgekeken.
Tiger Competition
IFFR’s befaamde competitie eert het innovatieve en avontuurlijke karakter van veelbelovende filmmakers van over de hele wereld. Van de maximaal zestien genomineerde regisseurs gaat er aan het eind van het festival één met een Tiger Award én een geldbedrag van €40.000 naar huis.
Tiger Short Competition
Eenentwintig korte en middellange films strijden om drie gelijkwaardige prijzen. Een showcase van artistieke en experimentele films, allemaal onder de 63 minuten en vertoond in verschillende formats: van 35mm tot 3D en VR.
Big Screen Competition
Veelzijdige competitie die de kloof dicht tussen populaire, klassieke en arthouse cinema. Een vakkundige publieksjury kiest de winnaar. De winnende film wordt in de Nederlandse bioscopen uitgebracht, aangekocht door de VPRO en uitgezonden op NPO 2.
RTM
De nieuwste films gemaakt door makers uit de Maasstad. De selectie is gemaakt door de RTM curatoren van dit jaar: Sam Koopman, Tarona en Robert-Jonathan Koeyers. Het programma is gevuld met korte en langere films, documentaires, gesprekken met filmmakers en -professionals en uiteraard muziek, kunst en performances.
Focus
Elke editie staat het werk van een verschillende makers in de spotlights. Dit jaar zijn dat de provocerende kunstenaar uit Hongkong Scud, de Italiaanse broers Manetti Bros, collectief Colectivo Los Ingrávidos uit Mexico en de Schotse multimediakunstenaar Rachel Maclean. Ook het unieke historische fenomeen: Chileense cinema in ballingschap, krijgt speciale aandacht bij Chile in the Heart.
Bright Future
Een selectie van speelfilmdebuten die opvallen door hun originele onderwerpen en stijl, waarmee zij de voorhoede van de hedendaagse cinema vormen.
Kids & Family
De naam zegt het al. Deze internationale selectie films is bedoeld voor het hele gezin. De korte films worden getoond tijdens een event speciaal voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar op woensdag 31 januari en voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar is op zondag 28 januari.
Cinema Regained
Het terrein van de collectieve herinnering en verbeelding. Met zowel gerestaureerde klassiekers als essays en documentaires over filmcultuur en het cinema-erfgoed.
IFFR Talks
In deze serie verkennen de creatieve geesten achter onafhankelijke cinema wereldwijd de kunst van het filmmaken. Zo leer je bij bijvoorbeeld Unsung Heroes over de verschillende functies achter de schermen en vertelt filmmaker Anne Fontaine over welke rol muziek speelt in haar films.
Art Directions
Met dit programma treedt het festival buiten de filmzaal en zoekt het de grenzen op van wat cinema kan zijn. In galeries en artistieke ruimtes verspreid door Rotterdam komt je film in onverwachte vormen tegen. Binnen dit programma's kun je kiezen uit de thema's: sound//vision, immersive media en installaties.
Specials
Behalve filmvertoningen vinden er ook veel speciale events plaats. Bekijk hieronder de eerste IFFR Festivalspecials.