Hoe staat het met het nachtleven in Rotterdam?
Rotterdam staat bekend om zijn dynamische geschiedenis in muziek en uitgaansleven—van de jazzscene uit de jaren 1920 tot het Kaapverdische muzikale erfgoed van de jaren 1950, en als de geboorteplaats van gabbermuziek in de jaren 1990— en nu voegt Rotterdam zich nu bij steden als Berlijn, New York, Tokio, Stockholm, Montréal en Sydney als nieuwste focus van VibeLab’s diepgaande analyse van stedelijke nacht economieën.
VibeLab, in samenwerking met PennPraxis, met steun van de gemeente Rotterdam en in opdracht van N8W8 R'dam, presenteert het rapport Creative Footprint Rotterdam. Dit uitgebreide onderzoek, uitgevoerd in de eerste helft van 2024, duikt in de creatieve ruimtes en gemeenschappen van Rotterdam om de culturele levendigheid en creatieve impact van de muziek- en uitgaansscenes te evalueren.
Het rapport bouwt voort op succesvolle studies in andere wereldsteden en positioneert Rotterdam tussen prestigieuze culturele centra wereldwijd. Het rapport presenteert verschillende aanbevelingen voor drie hoofdthema's: Ontsluiten, Erkennen en vieren, en Versterken. Voorgestelde maatregelen zijn onder andere het benutten van gemeentelijke eigendommen voor uitgaansactiviteiten en het herstructureren van subsidies om zowel 'populaire' als 'hoge' kunsten te ondersteunen.
Een vitaal onderdeel van deze aanbevelingen is het stimuleren van samenwerking tussen alle stakeholders en diensten die bij het nachtleven betrokken zijn, om zo een bloeiend ecosysteem voor het nachtleven te creëren.
Het rapport identificeert gebieden die voor verbetering vatbaar zijn, zoals het vergroten van de levensvatbaarheid van kleine podia, die een belangrijke kweekvijver zijn voor nieuw talent, door gebruik te maken van instrumenten zoals de ontwikkeling van een cultureel fonds om zowel potentiële als bestaande exploitanten van kleine podia bij te staan.
Om lange termijn-initiatieven op gang te brengen, beschrijft het rapport uitvoerbare stappen die binnen de eerste 100 dagen moeten worden uitgevoerd, zoals het vaststellen van de eerste budgetten en het bijeenroepen van de belangrijkste belanghebbenden voor strategische discussies.
Belangrijkste aanbevelingen
● Ontsluit het onbenutte creatieve potentieel in Rotterdam door paden te versoepelen en relaties te ontwikkelen, zodat het nachtleven niet alleen kan groeien maar ook kan bloeien.
● Erken en vier de unieke waarde en het belang van de Rotterdamse uitgaanscultuur en zorg voor behoud van wat de stad al heeft.
● Versterk de ontwikkeling van het Rotterdamse nachtleven door meer in te zetten op bestaande en nieuwe ondersteunende infrastructuur.
Belangrijke inzichten
● Rotterdam behaalde een totale score van 6,10/10, hiermee scoorde Rotterdam lager dan Tokio (6,51), Stockholm (6,58) en Montréal (6,57).
● Ruimte-indicatoren: Rotterdam scoorde op deze indicator indrukwekkend met 8,58/10, wat een sterke mix van locaties van verschillende groottes, jaren van bestaan en toegankelijkheid laat zien.
● Randvoorwaardelijke-indicatoren: De stad scoorde 5,41/10 in dit gebied, wat aangeeft dat er ruimte is voor verbetering in beleid, regelgeving en toegang tot lokale besluitvormers.
● Community en programma-indicatoren: Rotterdam behaalde een score van 5,90/10, wat wijst op de creatieve output, experimentele cultuur en interdisciplinariteit van de stad.
● Uniek gebruik van locaties: Meer dan een derde van de locaties in Rotterdam wordt voor meerdere doeleinden gebruikt, een onderscheidend kenmerk dat door de deelnemers van het onderzoek werd gewaardeerd.
● Geografische verdeling: 62% van de uitgaansgelegenheden in de stad bevindt zich in Rotterdam Centrum, terwijl omliggende wijken sterke experimentele programma's en gemeenschapsgerichte initiatieven laten zien.
Reacties
Thys Boer, voorzitter en woordvoerder van N8W8 R'dam, merkt op: “Het nachtleven in Rotterdam is meer dan alleen een feest — het is de hartslag die onze stad levendig en energiek houdt. Het CFP-rapport is een game-changer, die ons de weg wijst om de creativiteit van onze stad te vieren, onze scenes te verbinden en de nachten in Rotterdam nog bruisender te maken. Het is tijd om weer voorop te gaan lopen en de wereld te laten zien waar de Rotterdamse nachten voor staan.”
Robert Simons, wethouder Economie, Horeca & Vastgoed, benadrukte de waarde van het rapport en zegt: “Het is mooi om te zien hoe het Creative Footprint-rapport de kracht van het Rotterdamse nachtleven onderstreept. Dit rapport biedt waardevolle inzichten waarmee we, samen met Rotterdamse ondernemers en nachtliefhebbers, ons nachtleven een extra impuls kunnen geven en Rotterdam nog bruisender kunnen maken. Dit komt ten goede aan zowel onze economie als onze stad.’’
Said Kasmi, wethouder Onderwijs, Cultuur & Evenementen, zegt: "Het Creative Footprint-rapport illustreert de veelzijdigheid en levendigheid van het Rotterdamse nachtleven, aangedreven door een diverse groep ondernemers, makers en organisatoren. Het bevestigt dat Rotterdam een authentieke stad is waar experiment, talent en verbinding bloeien in de nacht. We zijn vastbesloten om de aanbevelingen op te nemen in ons beleid en inzichten te vergaren om onze nachtcultuur verder te verbeteren."