Hier moet je zijn tijdens de Week van de Toegankelijkheid
Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking. Het spreekt voor zich dat zij blij zijn met goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid. Zo kunnen ze immers volwaardig meedoen aan de samenleving. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid 2023 is het thema: toegankelijkheid loont. Want dat heeft voor iedereen voordelen. Ook in Rotterdam is er genoeg te doen tussen 2 en 7 oktober.
Willem Philipsen is muzikant, producer en beleidsadviseur bij Rotterdam Onbeperkt. Een initiatief van de gemeente Rotterdam om Rotterdam toegankelijk te maken voor iedereen. Een fysieke, intellectuele, zintuiglijke of psychische beperking en/of een chronische ziekte moet dit niet in de weg staan.
Willem Philipsen beantwoordt in dit kader een lezersvraag van Alexandra Tigges:
''Een van mijn vrienden zit sinds kort door een ongeluk in een rolstoel. Waar moeten we op letten als we met onze vriendengroep op pad gaan en hem meevragen?''
Willem: ''Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de fysieke toegankelijkheid van een locatie. Is de ingang breed genoeg? Kun je gemakkelijk naar het toilet met een rolstoel?
En als het gaat om restaurants: zijn de tafels hoog genoeg? Anders kun je er niet aan zitten met een rolstoel.
In het kader van de Week van de Toegankelijkheid hebben we samen met De Buik van Rotterdam naar de Rotterdamse horeca gekeken. Vanaf maandag 2 oktober, de start van de Week van de Toegankelijkheid, kun je op de website van De Buik zien hoe restaurants scoren op het gebied van toegankelijkheid. Ook delen we die week verhalen van ondernemers over hoe zij omgaan met dit belangrijke onderdeel van gastvrijheid.''
Week van de Toegankelijkheid
2 oktober
Unbound The Awareness Expo
In de hal van het Timmerhuis wordt Unbound The Awareness Expo geopend. Geïnspireerd door de uitspraak: “You can’t really understand another person’s experience until you’ve walked a mile in their shoes,” hebben fotograaf Jan de Groen en designer Suzan Linssen een ervaringstentoonstelling gecreëerd. Tijdens deze expositie kunnen bezoekers de wereld ervaren door de ogen van mensen met een beperking.
Utopia
In LantarenVenster is er een concert van De Bridge. Dit is de enige band in Nederland die muziek maakt op ingenieuze, op maat gemaakte instrumenten die bandleider Ruud van der Wel ontwikkelt. De Bridge is de huisband van Stichting My Breath My Music, die kinderen en jong volwassenen met een zware lichamelijke beperking de mogelijkheid geeft om muziek te maken. De avond heeft de titel: Utopia meegekregen. Een tot de verbeelding sprekend geheel waar in gelijkwaardigheid wordt samengeleefd.
3 oktober
Toegankelijk ontwerpen
Tijdens Diversity Day organiseren Air en Rotterdam Onbeperkt een avond over universeel ontwerp bij het Nieuwe Instituut. Onder leiding van moderator Siobhan Burger en met bijdragen van onder meer gastprofessor Hubert Froyen (Universiteit Hasselt), hoofd Stedenbouwkundige Mattijs van Ruijven (gemeente Rotterdam) en architect en onderzoeker Hedwig van der Linden (Dérive) worden de principes van universeel ontwerp besproken. Aan bod komen onder meer het belang van inclusief ontwerpen in het ontwerponderwijs, de rol van de ontwerper, praktische voorbeelden en het speelveld van verschillende belangen in het ontwerpen van een stad voor iedereen.
De bijeenkomst is gratis en de locatie is rolstoeltoegankelijk. Heb je extra ondersteuning (zoals een gebarentolk) nodig om dit evenement bij te wonen, mail dan naar josien@airrotterdam.eu. De lezing zal worden opgenomen en is achteraf terug te kijken of luisteren via de kanalen van AIR.
4 oktober
Rotterdam Onbeperkt X Spraakûhloos
Jonge spoken word artiesten met uiteenlopende beperkingen gaan het podium van Bird op. Bodhi, Floris, Karin, Annelies en Florine vertellen hun persoonlijke verhaal. De toegang is gratis na aanmelding via deze site.
5 oktober
Op de Binnenrotte begint om 10.00 een Zintuigelijke ervaringswandeling door Joan Titarsolej namens Stichting ogen en oren tekort. Zij woont al ruim 30 jaar in de binnestad en verloor stap voor stap haar gezichtsvermogen.
6 oktober
Gids Gera Vonk-Huisjes is ook een gids bij Stichting ogen en oren tekort. Zij begint om 14.00 bij de Markthal met een Auditieve ervaringswandeling.
7 oktober
Bij Venture Café vindt een feestelijke afsluiting plaats. Tijdens de avond vertellen verschillende mensen, sommige met een visuele uitdaging, inspirerende verhalen. Zij hebben hun dromen weten om te zetten naar doelen. De avond zal gehost worden door Sander de Kramer. De Spoken Word artiest van de avond is Michline Plukker. De avond eindigt met een salsaworkshop+ feest, want ‘Blinde liefde voor salsa’ viert haar 12,5 jaar bestaan. Annemarie Nodelijk is de initiatiefneemster van ‘Blinde liefde voor salsa’. In 2012 is zij begonnen met het aanbieden van non-visuele danslessen. DJ El Pequeño Loco verzorgt de muziek.
Meld je aan voor de avond door een mail te sturen naar wb.philipsen@rotterdam.nl.
Foto Willem Philipsen door Mathilde Dusol
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.