Spring naar hoofdinhoud

Hier eet je plantaardig in Rotterdam

Aangezien steeds meer mensen duurzamer willen leven, zijn er ook steeds meer restaurants die volledig plantbased,  vegetarisch en/of veganistisch zijn. Hier kun je terecht als je voor puur plantaardige producten gaat.

Bar Stroom

Net na de opening van Bart Stroom in het oude Tropicana was het aanbod nog niet helemaal compleet. Maar nu is er een nieuwe menukaart met een kleine selectie van gerechten zoals een plantaardige kimchi burger, flatbread falafel en een zomerse pasta met tuinerwtjes en munt. De gerechten zijn voor zowel lunch als diner te bestellen zijn. “Toegankelijk, maar tegelijkertijd gemaakt met bijzondere en duurzame ingrediënten,” vertelt bedrijfsleider Thibaud Ducoulombier. “We werken samen met lokale boeren en pionierende voedselondernemers om een toekomstbestendige kaart te bewerkstelligen. Circulair, lokaal en verspillingsvrij is hier  de norm.” 

Met een eigen FoodHub in de kelder mag het geen verrassing zijn, dat daarbij zoveel mogelijk voedselproducten uit het eigen ecosysteem komen. “Plantaardige burgers en köfte van BayLeaf, falafel van geredde groenten van Falafval, pasta van lokale oergranen van Gabanna Foodworks en natuurlijk de oesterzwammen gekweekt op koffiedik van Rotterzwam, die in de vorm van bitterballen, kroketten en rendang op het bord verschijnen. Hoe tof is het, dat we onze BlueCity ondernemers nu in Bar Stroom kunnen etaleren?”

Ook duurzame drankjes

Naast de nieuwe foodkaart voegt Bar Stroom ook mock- en cocktails toe aan haar drankenkaart. Van een Dark & Stormy tot een Moscow Mule en een Aperol Spritz. Thibaud: “Waar het kan, met een duurzame twist. Zo maken we onze Espresso Martini met een koffielikeur van Dik & Schil, gemaakt van koffiedik uit de Rotterdamse horeca. Van hetzelfde merk gebruiken we een gin, gemaakt van afgedankte sinaasappelschillen en een limoncello van citroenschillen.”  Voor de mocktails worden de circulaire fruitsiropen van Roze Bunker gebruikt.  Uiteraard is er bier van Gulpener, circulaire biertjes van in-house brouwerij Vet & Lazy, de eerste circulaire wijnen ter wereld van Rotterdam Urban Winery, wijn in herbruikbare flessen van Retour de France, natuurwijn van Far Out Drinks en lokale kruidenthee van Wilderland

Aanbod bij Bar Stroom. Door Florine van Rees

Maria & Pepe 

Nog tot 31 augustus is bij OASE van woensdag tot zondag Maria & Pepe Popup Mexican Restaurant and Bar te vinden. De keuken is helemaal plantaardig en op het menu staan onder meer Chilaquiles, Mole, Tamales, Chile Poblano en de inmiddels befaamde Taco’s. In de weekenden zijn er salsa feestjes en tortilla workshops.  Vorig jaar was de eerste keer en ook deze zomer gaat Maria & Pepe als non-profit project weer voor sociale en ecologische principes. Zo veel mogelijk ingrediënten van het volledige planaardige menu zijn lokaal en bio. Bovendien biedt Maria en Pepe financiële transparantie, samenhorigheid en een veilige werkomgeving. Dit jaar is het doel om ook Rotterdammers een plek aan de tafel te bieden voor wie uit eten gaan niet vanzelfsprekend is. Eventuele winst wordt aan het einde gedoneerd aan een project in Mexico en in Rotterdam.

Op het terras bij Maria & Pepe door Michelle Urbiztondo

Rozey

Roos Rutjes opende in 2019 de deuren van restaurant Rozey aan Wijnhaven 85.  Een all inclusive concept. Gasten mogen onbeperkt bestellen van de kaart, inclusief drankjes. Op de menukaart staat geen vlees of vis. 75 procent van de kaart is vegan en 100% procent vegetarisch. Op de verrassende menukaart staan koude en warme gerechten, bijgerechten en desserts. Van bitterballen, pizza en mini burgers tot muhamara, wortel steak tartaar, paksoi uit de oven, panna cotta en chocolade lava. 

Desserts bij Rozey

Vegitalian

Het concept van Vegitalian aan de Schiedamse Vest is geïnspireerd op de vegetarische mediterrane keuken. Het is een all day horecagelegenheid met zonnig terras voor koffie, ontbijt, lunch, diner en alles daartussenin. Alles is bereid met kwalitatieve, verse ingrediënten en waar mogelijk lokaal en/of duurzaam. Van Napolitaanse pizza’s en sandwiches, vegan pastry en rijk gevulde pasta’s tot kleurrijke salades, biologische wijnen en cocktails. Voor de mensen die niet kunnen kiezen, van alles wat willen proeven en met vrienden willen delen, is er ook keuze om te delen. Denk aan ricotta gnocchi, aubergine ravioli en burrata met geroosterde asperges. 

Het Nieuwe Café

Gevestigd op de begane grond van Nieuwe Instituut is het nieuwe café te vinden, met een zonnig terras. De bekende Rotterdamse chef Manuela Goncalves Tavares (onder meer voorheen COCO)  kookt vanuit een benadering die ze zelf 'tokologisch' heeft genoemd. Het houdt in dat ze gebruik maakt van de verborgen schatten, smaken en culturen die je aantreft in de verschillende toko's in de stad. Op de menukaart van Het Nieuwe Café staan kleurrijke vegetarische en veganistische gerechten die veelal seizoensgebonden zijn. Het Nieuwe Café serveert bijvoorbeeld een paarse zoete aardappelsoep met kokosmelk, limoen en bakbanaan en een bowl met paddenstoelen, paksoi, gekleurde noodles en zeewiervlokken.  

Gerechten bij het Nieuwe Café door Elvan Unlu

Rotonde

Een echt fine dining restaurant. Maar met een een duurzaam menu. Met die ambitie kwamen Jord Coree, Roy Lammers en Birk Heijkants in 2021 terug naar Rotterdam nadatz e lekaar hadden leren kennen in de Utrechtse horeca. Een jaar later werd Rotonde al bekroond met een Entree Award in de categorie 'Best New Green Fine Dining'. Inmiddels is ook de Bib Gourmand binnen en Michelin gaf daarna ook nog een green star!

De Vegetarische Slager 

Op een heel symbolische dag, 4 oktober dus dierendag, werd aan de Pannekoekstraat 18A de Vegetarische Slager geopend. Een nieuwe, plantaardige Slagerij met een uitgebreid vegan assortiment maar ook exclusieve prototypes en de leckerste limited edition producten. In de slagerij kunnen producten worden aangeschaft voor thuisgebruik, maar ook ter plekke kunnen bezoekers genieten van een wekelijks veranderd menu.  

Advertentie
Advertentie

Meer nieuwtjes lezen?

Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Cookies op de website van Uitagenda Rotterdam
We gebruiken cookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.