Het Rotterdams Wijktheater geeft het Toeslagenschandaal een gezicht
Verloren Onschuld toont de onthutsende verhalen van slachtoffers van het Toeslagenschandaal. Het Rotterdams Wijktheater heeft getuigenissen van echte slachtoffers gebruikt voor het script voor de theatervoorstelling.
Op 11 mei is de première in De Hillevliet en daarna gaat de voorstelling op tournee door de stad langs onder meer 't Klooster, Stichting Formaat en het Wijkpaleis. Hier is de complete speellijst te vinden.
Geïnspireerd op de setting van een Zuid-Afrikaanse Waarheidscommissie zit het publiek aan tafel met gedupeerden en spelers. De verhalen die naar voren worden gebracht zijn veertien jaar lang ongehoord gebleven. Niet serieus genomen door omstanders, familieleden en hulpverleners, en stelselmatig weggewuifd als ‘treurige incidenten’ door politiek, Belastingdienst en gemeenten.
Kwetsbaarheid
Het script is tot stand gekomen op basis van gesprekken met deelnemers van lotgenotengroepen. Een voorbeeld van zo'n getuigenis is deze: “Die vrouw, die bewindvoerder, zei iedere dag tegen mij dat ik een fraudeur was. Toen mijn zoon overleed – dat is een ander verhaal, daar wil ik het nu niet over hebben – smeekte ik haar of ik alstublieft 100 euro mocht hebben om mijn kind te begraven. Om wat mensen uit te kunnen nodigen. Dit waren haar woorden: ‘jij denkt echt dat jij een geldboom hebt, hè? Hij is toch al dood.’ die woorden breken mij nog iedere dag.” Zonder de openheid, kwetsbaarheid en welbespraaktheid was deze tekst er niet geweest.
Randprogramma en nagesprek
Rondom Verloren Onschuld ontwikkelt het Rotterdams Wijktheater een randprogramma. Het publiek ontvangt zo extra informatie en kan zich verder verdiepen in het toeslagenschandaal. In een nagesprek krijgt iedereen achteraf de kans en de ruimte om hun gevoelens en ervaringen rondom dit beladen onderwerp te delen.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.