Het nieuwe Wederopbouw Museum laat de stad met andere ogen bekijken
Rotterdam barst van de wederopbouwkunst, ooit bedoeld om te herdenken en het stadsbeeld en gebouwen te verfraaien na het bombardement in 1940. Het nieuwe Wederopbouw Museum maakt de meer dan 650 wederopbouw kunstwerken voor iedereen digitaal toegankelijk. Om de start van het Wederopbouw Museum te vieren is er op zaterdag 19 oktober een feestelijk openingsprogramma. Onder meer Central Post, het Verhalenhuis en het ss Rotterdam zijn te bezoeken en er zijn drie verschillende wandeltours zoals Mijn wederopbouw met dichter Ishmail Kamara. Deelname is gratis maar reserveren is voor de meeste activiteiten noodzakelijk. Dat kan via deze link.
De honderden kunstwerken zijn overal getraceerd. Van Overschie tot Pendrecht en van Hoogvliet tot Kralingen. Op straat of aan gevels, maar even zo vaak in gebouwen. Soms bemind, soms vergeten of nog erger: verdwenen. De kunstwerken én de verhalen erachter worden voor iedereen digitaal toegankelijk op de website.
De beeldende kunst vertelt het verhaal van de stad. Over het bombardement, de opbouw, de aanpakmentaliteit, de tijdgeest en de functie van een gebouw. Het beeld De Koerier bij 't Slaakhuys verwijst naar de voormalige functie als onderkomen van de krant Het Vrije Volk. Beeldende kunst heeft ook vaak betekenis als markering van een plek zoals bijvoorbeeld het Ding bij de Bijenkorf of de Eieren bij de Erasmus Universiteit. Kunst biedt ook troost en inspiratie. Het is bijzonder om te horen dat nieuwe Rotterdammers met een vluchtverleden hoop putten uit de kunst in Rotterdam. Om al deze redenen is het Wederopbouw Museum opgericht.
Veel kunst is gratis (vanaf de straat) te zien. Maar bekende gebouwen als de Doelen, Central Post, ss Rotterdam, het Verhalenhuis Belvédère, Verhalendepot, de Erasmus Universiteit en het Erasmus Medisch Centrum barsten van de kunst, maar zijn niet altijd vrij toegankelijk. Zij participeren als locaties van het Wederopbouw Museum. Waarbij de website als vertrekpunt dient om de unieke wederopbouwkunst collectie in de spotlights te zetten.
Via de site kan iedereen altijd en overal een selectie van de kunstwerken en hun makers bekijken. Deze digitale verhalen worden stapsgewijs uitgebreid. Ook de serie Nooit Geweten! van Open Rotterdam is op de website te vinden.
Rondleidingen
De partners, de museumlocaties, organiseren op gezette tijden rondleidingen langs hun collectie. Het EMC en Verhalenhuis Belvédère zijn alle dagen vrij toegankelijk. Op de museumwebsite zijn de data en activiteiten zoals zoals stadswandelingen, rondleidingen en lezingen te vinden. In de stad, bij de museumlocaties of op nieuwe wederopbouwlocaties!
Coverfoto: Klaas Krijnen