Het Museum voor Onbedoelde Kunst verandert Afrikaanderwijk in museum
De Afrikaanderwijk krijgt een nieuwe bestemming als museumruimte. Van 1 juli tot 1 september transformeert het Museum voor Onbedoelde Kunst (MOK) de wijk in een voor iedereen toegankelijk museum. In samenwerking met lokale kunstenaars en enthousiaste buurtbewoners krijgen kunst en gemeenschap hier een nieuwe dimensie.
Door het overnemen van klassieke museumstructuren maakt het MOK alles in de openbare ruimte tot kunst. Van een dichtgetimmerd raam tot een willekeurige paal; alledaagse voorwerpen krijgen van het MOK een weloverwogen verhaal waardoor ze tot Kunst (mét een hoofdletter) verheven worden.
Artistiek leider Willem Dieleman legt het concept van MOK uit: "Alleen een bordje is niet genoeg: van governance tot website, van beleidsplan tot suppoost en van grap tot onderzoek, alles moet voelen alsof het MOK een echt museum is, zodat het MOK een echt museum is."
In samenwerking met lokale partners, waaronder Museum Boijmans Van Beuningen en de Willem de Kooning Academie, wordt de buurt gecureerd en wordt niet-bestaande kunstenaars een fictieve kunstgeschiedenis toegekend. De definitieve collectie kan worden bewonderd middels een theatrale tour, gegeven door leden van het MOK en speciaal opgeleide wijkbewoners, of zelfstandig via een gratis audiotour – inclusief QR-codes en een catalogus.
Van Sydney naar Afri
Het MOK heeft al verschillende tentoonstellingen opgezet, waaronder in Amsterdam en Sydney, maar wat dit project speciaal maakt is de actieve betrokkenheid van lokale kunstenaars en buurtbewoners. Samen hebben zij de Afrikaanderwijk (ook wel bekend als Afri) omgebouwd tot een levendig en inspirerend museum. Ook nodigt het MOK buurtbewoners en scholieren uit om deel te nemen aan workshops waar ze hun eigen collectie van onbedoelde kunstwerken kunnen maken.
"Het is fantastisch om het Museum voor Onbedoelde Kunst te presenteren in de Afrikaanderwijk," zegt Willem Dieleman "Iedereen kan een verhaal vertellen bij een object en zo waarde toevoegen aan de omgeving. Het is een viering van de kracht van collectieve verbeelding.”
Opening met Poeha en Hotemetoten
De officiële opening van het Museum voor Onbedoelde Kunst vindt plaats op 1 juli bij ‘t Gemaal op Zuid aan de Pretorialaan en is onderdeel van Zomer op Zuid. Tijdens Poeha en Hotemoten is er muziek, theater, spoken word en zijn er performances. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om hun eigen onbedoeld kunstwerk te creëren.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.