Spring naar hoofdinhoud

Gratis Heri Heri bij Melly, Kunsthal en andere locaties

Heri Heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. Het gerecht zoals wij dat nu kennen bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene banaan, gezoute vis (bakkeljauw) een ei en garnering. Op 1 juli, als met Keti Koti de afschaffing van de trans-Atlantische Slavernij in juli 1873 wordt herdacht organiseert bureau KIP Republic weer Free Heri Heri For All. Ook in Rotterdam worden er gerechten op 30 juni en 1 juli op verschillende plekken worden uitgedeeld.

Ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en om het verleden te verbinden met het heden kan door het hele land gratis en gezamenlijk het Surinaamse gerecht heri heri gegeten worden. Free Heri Heri beoogt hiermee burgers onderling te verenigen en de herdenking inclusief en toegankelijk te maken. Tevens biedt het samen eten kans op dialoog en uitwisseling omtrent de betekenis van de dag en het delen van kennis over de geschiedenis.

Free Heri Heri in Rotterdam

In Rotterdam zijn er op 30 juni en op 1 juli uitgiftes. Op zondag 30 juni kan het gerecht opgehaald worden bij  HipHopHuis, Kunsthal, Maaspodium en bij Melly, van 14.00 tot 16.00. Djokai draait tussen 14.30 en 15.30 muziek in de MELLY Bookshop en Café. De Rotterdamse DJ heeft zijn roots in Suriname en zal een gevarieerde selectie van nieuwe Surinaamse artiesten en andere muziek uit de diasporagemeenschap draaien.

Op 1 juli wordt heri heri uitgedeeld bij Theater Zuidplein, Dans Ateliers, de Centarle Bibliotheek en Thomas Moore Opleidingsschool.  

Belangrijke dag

“Het is voor ons waardevol om te zien dat er jaarlijks steeds meer partners mee doen en dat steeds meer mensen het belangrijk vinden dat we aan deze belangrijke dag aandacht besteden”, zegt initiatiefnemer Ira Kip. “Sinds de start van Free Heri Heri hebben wij de bereiding van alle Heri Heri gerechten op ons genomen in samenwerking met veel vrijwilligers. Wij vinden het belangrijk dat onze partners ook verbinding met de herdenking met eigen achterban of gemeenschap maakt en deelt tijdens de organisatie. Het kookproces is hier een essentieel onderdeel van. Door het kookproces ook neer te leggen bij de partners en aan de burgers te geven ontstaat er een krachtige co-creatie.”, zegt mede-initiatiefnemer Ayra Kip.

Meer nieuwtjes lezen?

Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Cookies op de website van Uitagenda Rotterdam
We gebruiken cookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.