Genieten aan de Maas
De Nieuwe Maas is natuurlijk van groot economisch belang voor Rotterdam. Maar de dynamische rivier is vooral ook een plek om heerlijk van te genieten. Vanaf deze (nieuwe) horecagelegenheden heb je een perfect uitzicht op de levensader van de stad.
River Bar
Aan de Westerkade nabij de Veerhavenen naast het standbeeld van Tsaar Peter de Grote is het Westerkadepaviljoen geopend. Het paviljoen is door Quist Winterman Architecten ontworpen in opdracht van Rotortug. In het paviljoen zouden wat kantoorplekken voor de sleepdienst komen maar het wordt nu compleet ingenomen door River Bar. Dit restaurant biedt gerechten die zijn gebaseerd op de bekende Europese rivieren. Dat betekent bijvoorbeeld pata negra en Beef Wellington. Ook zijn er ocktailgarnalen, kaviaar en zijn er oesters.
Saam aan de Maas
A La Plancha op het landhoofd van de oude Willemsbrug is al jarenlang een favoriete plek om aan de Maas een lekker visje te eten. Maar het is een tijdelijk restaurant en gaat in mei weer open. Sinds kort heeft het team achter A La Plancha echter Saam aan de Maas geopend. Het zusje is aan de overkant van de weg te vinden op de Van der Takstraat 2. Saam is een collectieve onderneming, buurtbewoners hebben aandelen in A La Plancha en dus ook Saam. Saam is dan ook deels bedoeld voor de buurt, met gerechten tegen schappelijke prijzen. De openingstijden zijn donderdag en vrijdag vanaf 15.00 uur en zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur. Op Koningsdag zijn er vanaf 15.00 uur Oudhollandse spelletjes, live muziek en Hollandse hapjes & drankjes.
Restaurant Fred
De Boompjes is een heel drukke weg langs de Maas, vanuit de auto of op de fiets is er altijd een mooi uitzicht. Maar het is minder een plaats om even lekker te zitten. Maar sinds januari is in de plint van The Terraced Tower zowaar een sterrenrestaurant gevestigd. Restaurant Fred heeft twee sterren en was lange tijd in Kralingen gevestigd maar eigenaar/chef Fred Mustert besloot tot een verhuizing. Het vernieuwde restaurant is gevestigd op een toplocatie, met uitzicht op de Nieuwe Maas en biedt een totaalbeleving die inspeelt op alle zintuigen. Met bijvoorbeeld een geklimatiseerde winedome en de kaasboutique.
Aan de andere kant van het gebouw gaat binnenkort The Villy Terraced Tower open. Een workspace waar ook gewoon van een lunch kan worden genoten.
Stadshaven Brouwerij
Officieel niet gelegen aan de Nieuwe maas, maar aan de Merwehaven. De bedrijvigheid op het water zorgt er voor dat er altijd wat te zien is. Loodsboten meren continu af en aan en de watertaxi stopt voor de deur. Met een ideale ligging op het zuiden, zijn gasten de hele dag voorzien van zonneschijn. Het terras beslaat een kolossale 750 vierkante meters en heeft plek voor 300 gasten. De grote, centrale buitenbar voorziet de gast van de speciale eigen gebrouwen biertjes zoals het Stadshaven Koningsbier. Een lichte, fruitige en uiteraard oranjegekleurde pilsener. Het bier is t/m Koningsdag verkrijgbaar bij de Stadshaven Brouwerij, in de grotere slijterijen en bij verschillende cafés in de stad. Op 27 april wordt het bier ook geschonken op het Konindsdag Festival op de Binnenrotte en bij andere Rotterdamse festivals. Een deel van de omzet gaat naar Viktor Vitamientje: een goed doel dat zich ervoor inzet dat Rotterdamse gezinnen voldoende groente en fruit binnenkrijgen.
In mei volgt de Mayflower Bock. Dit biertje is volledig gebaseerd op een door de populaire chatbot ChatGTP gegenereerd recept. Ook voor de naam werd ChatGTP ingeschakeld en gevraagd een passende suggestie te doen waarin het ‘biertype’ en een ‘verwijzing naar de scheepvaart of ‘een maritiem wezen’ terugkwamen. Dit resulteerde in de naam ‘Mayflower Bock’. Tegelijkertijd zet de brouwerij het AI-programma Midjourney in voor het ontwerpen van een bijpassend etiket. Midjourney genereert automatisch afbeeldingen aan de hand van omschrijvingen. Op basis van de naam ‘Mayflower Bock’ is hier een stoer etiket van een bierdrinkende bok op een schip als resultaat uitgerold.
De Stadshaven Brouwerij Rotterdam is het eerste Nederlandse bedrijf dat zowel recept, merknaam als etiket door artificial intelligence laat bepalen. “Innovatie stroomt door onze aderen en bierketels. Daarom past dit ‘experiment’ ook zo goed bij ons. Wij zien het als een kans om deze nieuwe wetenschap van kunstmatige intelligentie te combineren met onze eigen vakkennis, creativiteit en de kracht van onze hoogwaardige installaties. Die samenhang levert vast een heel smaakvol biertje op,” zegt brouwmeester en initiatiefnemer van dit project Oliver Hudelmaier.
Vet & Lazy
Nog niet open. Maar de crowdfunding is al geslaagd dus binnenkort opent brouwerij Vet& Lazy een bar in BlueCity. Sinds 2015 brouwen Ruben, Leon en Okke hier op duurzame wijze al lokaal bier. BlueCity is namelijk gestoeld op circulaire economie. Een kale betonnen ruimte in het voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana is de ideale plek voor een kroeg. Het terras aan de kade biedt uitzicht op de skyline van Rotterdam en staat in directe verbinding met de brouwerij. Het oorspronkelijke streefbedrag van 200.000 euro is al toegezegd door investeerders. De bouw kan dus naar verwachting in mei beginnen en een maand later (dus juni) kan er hopelijk al geproost worden!
De Maaskantine
Een strandbar aan de Maas? De Maaskantine vertoont donderdag 13 april al Feyenoord - AS Roma op een groot scherm en beleeft vrijdag 14 april de opening van het nieuwe zomerseizoen. Het buitenrestaurant naast De Esch in Kralingen biedt gerechten van de BBQ en cocktails. Vele evenementen zorgen voor een ongedwongen vakantiegevoel.
Maria Pepe
Andere mooie plekken langs het water zijn Eaux Posse, Restaurant Maas en Twenty7 aan de Maas.
Foto's River Bar: Studio Unfolded
Foto Restaurant Fred: Tony Perez