Floating Pasar viert de Indische, Indonesische, Molukse en Papuaanse cultuur
Op 15 augustus wordt er nationaal stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. In Rotterdam organiseert Stichting 15 Augustus 1945 regio Rotterdam een herdenking op De Boompjes. Direct na de herdenking start de Floating Pasar: hét Rotterdamse familiefestival waarbij de Indische, Indonesische, Molukse en Papuaanse cultuur vieren. Op Plein 1940 en en de museumhaven van het Maritiem Museum is er muziek, film, dans, kunst, fotografie, workshops, lezingen, marktkraampjes en eten.
Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd van de Duitse bezetting. Op dat moment was nog niet het hele Koninkrijk der Nederlanden vrij. Nederlands-Indië werd toen nog bezet door Japan, waar de gruwelijkheden onvermoeibaar doorgingen. Op 15 augustus 1945, na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde Japan en was ook Nederlands-Indië verlost van de Japanse bezetting. Het einde van de bezetting betekende voor de voorouders niet dat er een eind kwam aan leven in een oorlog: een van de dodelijkste koloniale oorlogen uit de geschiedenis volgde.
Op 15 augustus 2024 wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië herdacht. Om 11.00 uur start de herdenking bij het monument Indisch Straatsieraad op de Boompjes. Sprekers zijn Burgemeester Aboutaleb, voorzitter van Stichting Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorwegen Lars Bannink en Aura Pattinama, de voorzitter van Stichting Herdenking 15 augustus 1945 regio Rotterdam. Zangeres Nona Luca verzorgt de muziek en presentatrice Jet Sol faciliteert de herdenking.
Floating Pasar
De aansluitende Floating Pasar is een gratis familiefestival waarbij het vieren van het leven en het vieren van de Indische cultuur voorop staat, evenals de vrijheid. Burgemeester Aboutaleb zal samen met het bestuur het festival openen met een vol programma. Er zijn diverse bands, artiesten en dj's op een gigantisch drijvend podium en ook zijn er dansvoorstellingen (onder meer Poco Poco) en een Pencak Silat demonstratie. Onder andere Luke Christoffel & The Golden Tears, Space Jam, Garuda MC & K1ndo, Nona Luca en Wipe Out Selection treden op.
Er zijn vele marktkraampjes met een Indisch tintje waar kleine ondernemers allerlei handgemaakte producten aanbieden. Er zijn uiteraard talloze Indische en Molukse eetkraampjes. Er zijn workshops waarbij bezoekers kennismaken met het Indisch cultureel erfgoed of leren hoe archiefonderzoek te doen naar het eigen (familie)verleden. Ook voor de allerjongsten is er veel te doen: in atelier Anak Anak worden oude Indische sprookjes voorgelezen. En in de kinderhoek wordt spelend en kleurend kennis overgebracht over de Indische cultuur.
Documentaires
Daarnaast spelen twee spraakmakende documentaires. Indië Verloren (2023) van In-Soo Radstake legt bloot hoe Nederlandse overheid tot vandaag de dag het narratief van onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië (1945-1949) stuurt. De film belicht kritisch de dubieuze rol die politici, media en historici hierin hebben gespeeld. Nusa Ina (2023) is een korte film van Anne Jan Sijbrandij. De Molukse Loey Tamaëla, zoon van een prominente overleden KNIL-soldaat, vertelt hoe de geschiedenis zijn familie heeft beïnvloed. Voor dit onderdeel van het programma moet een ticket worden gekocht.