Filmavond over koloniaal verleden in Indonesië in Wereldmuseum
Filmfestival Roffa Mon Amour en het Wereldmuseum komen voor de derde keer met een gezamenlijke filmavond. Op dinsdag 17 oktober kijk je naar 'Kleinkinderen van de Oost', een confronterende documentaire over de impact van het Nederlands koloniaal verleden in Indonesië en de doorwerking hiervan in huidige generaties.
De filmavond sluit aan bij de tentoonstelling 'Kolonialisme en Rotterdam' die op donderdag 30 november opent in het Wereldmuseum.
Over de film
Daan van Citters (30, filmmaker) en Joenoes Polnaya (32, acteur) raakten bevriend op de set van speelfilm 'De Oost'. De speelfilm uit 2020 van Jim Taihuttu hervertelt de wrede politionele acties die door Nederland werden uitgevoerd tegen de Indonesische bevolking tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog van 1945 - 1947.
Daan en Joenoes reizen terug naar Indonesië, in de voetsporen van hun beider grootvaders, die namens Nederland vochten tegen de Indonesische onafhankelijkheid 'aan de verkeerde kant van de geschiedenis'. Daans opa was commandant van de verkenningsbrigade, en beide Molukse opa’s van Joenoes vochten als KNIL-soldaten aan de zijde van het Nederlandse leger.
Hun reis confronteert ze met complexiteit van “goed en fout” in een historisch perspectief, intergenerationeel trauma en de blijvende impact van het koloniale verleden. Daan en Joenoes ontdekken hoe een vaak verzwegen geschiedenis hen heeft gevormd tot wie ze nu zijn. Wat betekent dit voor hun toekomst?
Q&A
Na de film is er een Q&A met Daan van Citters en Joenoes Polnaya. De Q&A is in het Nederlands. De film is Nederlands en Indonesisch gesproken en Engels ondertiteld.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.