Spring naar hoofdinhoud

Er valt wat te vieren, heel veel jubilea in Rotterdam dit jaar

Geen bezoek van de koning op Koningsdag. Geen Zomer op Zuid. Geen Eurovisie Songfestival. In 2024 zijn er geen heel grote evenementen, misschien op de Tour des France Femmes na. Wel zijn er heel veel jubilea die worden gevierd. Een overzicht.

Club Haug - 5 jaar

Het begon vijf jaar geleden klein en niet alleen de comedians improviseerden. Ook de initiatiefnemers van het eerste stand-up comedy podium in Rotterdam moesten eerst nog alles zelf uitvinden op de Mauritsstraat, in het voormalige onderkomen van de Eksit. Maar al snel verhuisden ze naar een ander voormalig poppodium. Op de plek van Waterfront biedt Club Haug tegenwoordig wekelijks 7 tot 13 shows, verspreid over drie zalen. Bekende nationale en internationale namen betreden het podium , maar ook veelbelovende nieuwkomers. Louis CK, Ronald Goedemondt, Peter Pannekoek en Patrick Laureij kwamen al langs. Ook zijn er regulars zoals Tim Hartog en Nesim El Ahmadi.

Terras 

Inmiddels heeft Club Haug een vast huurcontract kunnen ondertekenen voor het pand en breiden ze de horeca uit. Club Haug heeft een terras, gelegen op het zuiden en direct aan de Maas. Ideaal om op te warmen voor een show maar ook als je niet naar een comedian wilt.

Een optreden in Club Haug. Door Debbie van Polanen

Rotterdam Centraal Station - 10 jaar

Het is al flink gevierd. Er waren exposities, verrassingsoptredens en op de verjaardag zelf, woensdag 13 maart, werden er onder andere gebakjes van Fröbel uitgedeeld op het station. Maar de pilaren van Station Rotterdam Centraal zijn nog feestelijk bekleed.

Kinderen zingen in de stationshal van Rotterdam Centraal ter gelegenheid van de 10e verjaardag

Islemunda

Vanaf de opening in 2014 zet Podium Islemunda zich in om dé plek in IJsselmonde te zijn waar vóór, dóór en mét bewoners kunst en cultuur wordt gemaakt en gepresenteerd, als een meemaakpodium. In maart werd het tienjarig bestaan van Islemunda gevierd. Met optredens van artiesten met een speciale band met IJsselmonde zoals Jandino, Marlon Pichel, Stanley Clementina en Tim Hartog. 
Rondom alle jubileumvoorstellingen konden bezoekers hun mooiste herinnering of wens voor de toekomst toevoegen aan een groot canvas. In de vorm van een geschreven tekst, een meegenomen foto of andere creatieve uiting. Deze verzameling beelden en ervaringen van bezoekers heeft nu een permanente plek in het gebouw. Als aandenken aan de eerste tien jaar Islemunda én als ambitie voor het podium van de toekomst.  

Podium Islemunda door Robert Eijkelestam

Kaapse Brouwers - 10 jaar

Inmiddels kent Rotterdam heel wat lokale bieren. Maar Kaapse Brouwers was in 2014 een van de eersten. Inmiddels baten ze ook verschillende horeca uit zoals Kaapse Maria, Kaapse Kaap en Kaapse Will'ns en verzorgen ze tours en tastings.

Op zaterdag 18 mei is het feest in de brouwerij, die is gevestigd in het Keilepand. Een groot craft bierwalhalla, vele bevriende brouwerijen die langskomen met hun bieren, muziek, een secret speakeasy bar, exclusieve diners in de brouwerij, een tour door de brouwerij, thematische proeverijen en masterclasses.

Ook wordt er in het kader van De Week van het Rotterdamse Bier de Rotterdam Bier Bar opgetuigd. Rotterdamse Brouwerijen bundelen hun krachten en organiseren een week om het Rotterdamse bier in de kijker te zetten. Tijdens het festival is er de mogelijkheid om al het moois te ontdekken op één plek en één moment!

Een eerdere editie van het Kaapse Anniversary Festival

Markthal - 10 jaar

Al in 2009 begon de bouw. Maar uiteindelijk werd de eerste overdekte markt van Nederland in 2014 geopend door Koningin Máxima.  In de Markthal kunnen bezoekers onder de 40 meter hoge boog winkelen, uit eten gaan, een terrasje pakken, wonen en parkeren. De Markthal biedt plaats aan ruim 80 vers- en horecaondernemers, van Rotterdamse ondernemers en marktkooplieden tot gevestigde namen. 

Het gebouw is door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV ontworpen onder leiding van medeoprichter Winy Maas. Het kunstwerk aan de binnengevel van de boog met de tiel:  Hoorn des Overvloeds is ontworpen door Arno Coenen en Iris Roskam. Het bestaat uit levensgrote afbeeldingen van de verse producten die dagelijks in de Markthal worden verkocht.

 

Markthal door Adrienne Wildeman

Spraakuhloos - 10 jaar

In 2014 organiseerden Garryl Tjon Poen Gie en Tomáš de Paauw de allereerste editie van Spraakuhloos. In hetzelfde jaar is Stichting Spraakuhloos opgericht en vanaf dat moment is alles in een sneltreinvaart gegaan. In 2020 organiseerde Spraakuhloos voor het eerst spoken word festival Tell ‘em. Op 28 september wordt 10 jaar Spraakuhloos gevierd in het oude Luxor Theater.  

Garryl Tjon Poen Gie en Tomáš de Paauw

Opzoomer Mee - 30 jaar

Op 28 mei 1994 klonk voor het eerst het Opzoomerlied: “Pak een bezem, veeg je straatje, plant een struik voor je deur, hang een bak aan je balkon, doe het licht aan! Opzoomeren, Opzoomeren, we stropen onze mouwen nog eens op.” 

Tienduizenden Rotterdammers, geholpen door politie en diensten, waren die dag actief en knapten hun straat, plein en buurt op. Aan het eind van de dag konden alle Opzoomeraars op pleinen terecht voor een welverdiend Opzoomerdiner en vervolgens op het Afrikaanderplein om het eerste buitenconcert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest mee te maken. Vanwege het succes werd Opzoomer Mee opgericht. 

Op 28 mei wordt 30 jaar Opzoomeren op bescheiden wijze gevierd bij Oase. Met gangmakers en partners waarmee er wordt samengwerkt bij de ondersteuning van de Opzoomerstraten. 

Maritiem Museum - 150 jaar

 Aan de Willemskade was vroeger het clubgebouw van de Koninklijke Yachtclub te vinden. Prins Hendrik, de voorzitter van de Yachtclub, besloot in 1874 de verzamelde voorwerpen van Rotterdamse reders, wetenschappers en verzamelaars, tentoon te stellen voor het grote publiek. Hij legde daarmee de basis voor het huidige Maritiem Museum

Inmiddels behoort de collectie tot de wereldtop. Al 150 jaar lang inspireert het museum met maritieme verhalen en objecten van vroeger en nu - met daarbij een blik op de toekomst.  

Om de zeemijlpaal te vieren, zijn er het hele jaar door feestelijke activiteiten. Er is een speciale jubileumwebsite én in het museumcafé is een stuk appeltaart maar 150 cent. 

Ook is er een extra bijzondere editie van het Maritiem Festival, dat samenvalt met de Wereldhavendagen. Tijdens de dagshow van de Wereldhavendagen op de Nieuwe Maas toont het museum de historische schepen in een vlootschouw om zo de ontwikkeling van 150 jaar scheepvaart te laten zien.  

Door Marco de Swart

Museum Boijmans Van Beuningen - 175 jaar

Vanwege het jubileum vindt in het Depot de expositie Lievelingen en Lievelingen XL plaats. De afgelopen jaren konden Depotbezoekers hun favoriete werk uit de Boijmans-collectie invoeren op een computer, en deze van motivatie voorzien. Er is massaal gestemd en dit is meegenomen in de uiteindelijke samenstelling. Die bestaat uit onder meer Salvador Dalí, Vincent van Gogh, Yayoi Kusama, Berthe Morisot, Rembrandt van Rijn, Pieter Bruegel, Mark Rothko en Andy Warhol. Van elke kunstenaar die is geselecteerd, is één hoogtepunt te zien. Dit alles geeft een fraaie doorsnede van 175 jaar verzamelgeschiedenis van schilderijen, enkele sculpturen en installaties.

Later in het jaar volgen nog andere speciale evenementen en openingen.

Door Lotte Stekelenburg

ss Rotterdam - 65 jaar

Op 13 september 1958 werd het ss Rotterdam te water gelaten bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij waarna het op 3 september 1959 officieel in de vaart kwam. Het was tot 1997 het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn (vierde het 150-jarig bestaan in 2023). Daarna neemt Premier Cruises het schip over als ss Rembrandt. Maar in 2000 gaat Premier Cruises failliet en het statige schip wordt aan de ketting gelegd op de Bahama's. 

Daar ontstaat er in Rotterdam een plan om het schip terug naar de thuishaven te halen. Na veel gelobby gebeurt dat uiteindelijk in 2004. Het schip wordt versleept en vervolgens in oude luister hersteld. In 2008 vaart La Grande Dame de haven van Rotterdam weer in. Op 15 februari 2010 gaat het ss Rotterdam open voor het publiek aan de kade bij Katendrecht. Het is een hotel biedt een conferentieruimte en heeft restaurants.  

 

Door Iris van den Broek

Erasmus Universiteit - 110 jaar

De 22e Lustrumviering van de Erasmus Universiteit Rotterdam begon in de zomer van 2023. De dies natalis vond plaats op 8 november 2023 maar de viering gaat nog tot het einde van het collegejaar in de zomer van 2024 door.  Er zijn dus al veel hoogtepunten geweest zoals de onthulling van mural van Mick Rock.  

Met het Leven Lang Leren Festival wil de universiteit het jubileum met de Rotterdammers vieren. Daarom worden in meer dan 25 wijkhubs leuke bijeenkomsten georganiseerd met diverse thema’s zoals muziek, sport, onderwijs, natuur en nog veel meer. Het festival is het begin van een jaarlijkse traditie om kennis te delen en samen te werken aan een beter Rotterdam. 

De campus van de Erasmus Universiteit. Foto: Ossip van Duivenbode

De Kubuswoningen - 40 jaar

De kubuswoningen zijn tussen 1982 en 1984 gebouwd naar het ontwerp van Piet Blom. Het hele complex staat bekend als het Blaakse Bos. In totaal bestaat het complex uit 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen nabij de Oude Haven. In een van de kubussen is ook al veertig jaar de Kijk-Kubus gevestigd.  Deze museumwoning heeft speciaal ontworpen en handmatig vervaardigde maatmeubilair, zo krijgt de bezoeker een goede indruk hoe in deze bijzondere woning met schuine wanden kan worden gewoond. Beeldschermen en een maquette informeren de bezoeker omtrent architect(uur) en de omgeving. De Kijk-Kubus is elke dag open van 11:00 - 17:00 uur.

Twee jubilarissen bij elkaar. Foto: Iris van den Broek

Spido - 105 jaar

In 1919 richtte D.G. van Beuningen Havendienst Spido op. Het doel was om werknemers en andere passagiers naar op stroom liggende schepen te vervoeren. In de jaren twintig en dertig breidde Spido uit met postvervoer en ging het rondvaarten organiseren, onder meer naar vliegveld Waalhaven. Deze rondvaarten trokken veel publiek en vormden al snel de belangrijkste activiteit van de rederij.

Bij de viering van het 100-jarig bestaan in 2019 verkreeg het bedrijf het predikaat: Koninklijk. Nu, weer 5 jaar later,  is Spido nog altijd een van Rotterdams topattracties. Aan boord van de rondvaartboten kan het grote publiek kennis maken met de bedrijvigheid op scheepswerven, met imposante zeeschepen en met de efficiënte verwerking van miljoenen containers. Bovendien biedt Spido vanaf het water een mooi en fascinerend zicht op de dynamische stad en de almaar veranderende skyline. 

Foto door Iris van den Broek

Rotterdam Make it Happen - 10 jaar

Eind 2014 is uit een samenwerking tussen Havenbedrijf Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners, Erasmus MC, Rotterdam Topsport en Rotterdam Festivals (waar Uitagenda Rotterdam onderdeel van is) de merkalliantie Rotterdam Make It Happen ontstaan. Inmiddels zijn deze 38 toonaangevende Rotterdamse bedrijven en organisaties partner. Onder meer Feyenoord, de Kunsthal, Nieuwe Instituut, Codarts, Placebased en Rotterdam The Hague Airport zijn aangesloten. Via de merkpositionering werken zij samen aan het vergroten van de nationale en internationale aantrekkingskracht van Rotterdam. Eind 2024 is er een viering.

Ook de Euromast is partner van Rotterdam Make it Happen. Het biedt ook uitzicht op vele andere leden. Foto: Iris van den Broek

Advertentie
Advertentie

Meer nieuwtjes lezen?

Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Cookies op de website van Uitagenda Rotterdam
We gebruiken cookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.