Een reflectie op Afro-Surinaamse herinneringsdoeken bij DIGITUP
Tailors & Wearers is een initiatief van koto- en angisa-deskundige Jane Stjeward-Schubert, antropoloog Ella Broek en fotograaf Michelle Piergoelam. Het platform verzamelt kennis over de Afro-Surinaamse klederdracht en maakt deze toegankelijk voor een breed publiek. Door hun inspanningen dragen zij bij aan het behoud en de verlevendiging van deze rijke culturele vormgeving. Met de tentoonstelling Angisa de na teri, een reflectie op Afro-Surinaamse herinneringsdoeken bij onderstreept Tailors & Wearers het belang van Afro-Surinaams erfgoed en geeft het de veelzijdige verhalen van de gemeenschap een podium. De tentoonstelling is te zien van zaterdag 16 november t/m zondag 8 december bij Digitup aan de Nieuwe Binnenweg.
De angisa kent een lange traditie binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap, met wortels die teruggaan tot het eind van de 19e eeuw. Deze hoofddoeken, vaak voorzien van symbolen, afbeeldingen en patronen, dragen de verhalen van een gemeenschap en haar geschiedenis. Ze vormen een essentieel onderdeel van de Afro-Surinaamse klederdracht en, wanneer gesteven en gebonden, worden ze gedragen als krachtige expressie van identiteit, rouw, en herinnering.
Er staan vijf bijzondere angisa’s centraal, geschonken aan Tailors & Wearers door mevrouw Sita Wijngaarden-Esajas, woonachtig in Suriname. De deelnemende kunstenaars Bianca Sallons, Lena Winterink en Jaasir Linger hebben nieuw werk gecreëerd, geïnspireerd door deze erfenis. De tentoonstelling onderzoekt hoe deze kleding-tradities doorwerken in de hedendaagse kunst en wat ze betekenen voor de huidige en toekomstige generaties. Daarnaast belicht de tentoonstelling de waardevolle overdracht van traditionele technieken en de diepgewortelde verbinding tussen de angisa en de Afro-Surinaamse Winti-cultuur.
Angisa de na teri is het resultaat van de eerste open call van Tailors & Wearers, gelanceerd in het voorjaar van 2024. Deze open call vroeg kunstenaars na te denken over de vraag: "Hoe behouden we het Afro-Surinaamse mode-erfgoed voor toekomstige generaties?" De tweede open call volgt in het voorjaar van 2025, als voortzetting van de dialoog over erfgoed en traditie.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.