De voorstelling van Slachthuis vijf is hilarisch, spannend en filosofisch
Regisseur Erik Whien brengt de roman Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut naar het theater! De voorstelling is t/m 4 mei te bewonderen bij TR Schouwburg.
Na de succesvolle toneelbewerkingen van Revolutionary Road van Richard Yates en Verdriet is het ding met veren van Max Porter buigt Whien zich opnieuw over een literair meesterwerk. Slachthuis vijf wordt vaak omschreven als anti-oorlogsboek, maar het is alles door elkaar: existentieel, hilarisch, spannend, sciencefiction en filosofisch.
Over Slachthuis vijf
Billy Pilgrim is losgeraakt van de tijd. De Amerikaanse soldaat kan in 1945 door een deur stappen, en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo herbeleeft hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog het gruwelijke bombardement op Dresden en wordt hij tegelijkertijd door aliens ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet Tralfamadore. Op die plek leert Billy dat de dingen niet anders kunnen gebeuren dan ze gebeuren. In Slachthuis vijf zie je Billy aan de hand van gesprekken met zijn dochter Barbara en zoon Robert door het verleden, heden en toekomst schieten. De realiteit rondom hem valt langzaam uit elkaar en traumatische gebeurtenissen uit Billy’s leven krijgen daarmee een nieuwe plek en betekenis.
Het boek en Kurt Vonnegut
De Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut maakte als krijgsgevangene in 1945 het bombardement op Dresden mee en putte uit deze ervaring om Slaughterhouse-Five, or The Children’s Crusade te schrijven. Met zwarte humor, ironische gelatenheid en een bedrieglijk eenvoudige stijl breekt hij door als een van de belangrijkste schrijvers van de tweede helft van de twintigste eeuw.
Meer informatie over de voorstelling en de kaartverkoop kun je vinden op de website.
Foto: Sanne Peper.
Dit is gesponsorde content.
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.