De uittips van Ellie Brik
Ellie Brik doorkruist al 25 jaar stad en land voor haar boeken, waaronder de succesvolle 52 zondagen-reeks. Ze weet op haar tachtigste nog steeds de leukste wandelingen, lunchplekken en culturele uitjes in dorpen en steden in Nederland en België te tippen. Ellie heeft twee dochters en is oma van vijf kleinkinderen. Ze schreef naast haar wandelgidsen ook voor tijdschriften als Elsevier Magazine, Margriet en Tijdloos. Daarnaast werkt ze, sinds ze tweede werd bij een modellenwedstrijd van De Telegraaf, als grey hair model. Haar nieuwste boek: Alle dagen zondag 80 x eropuit in Nederland & België is nu uit via het Rotterdamse mo'media. Een feestelijk boek van 352 pagina's ter ere van haar 80e verjaardag. Als geboren Rotterdamse heeft ze natuurlijk ook tips voor onze stad!
Scheepvaartkwartier
''Een van mijn favoriete wijken in Rotterdam. Maak een wandeling over de Parklaan langs al die prachtige huizen, neem een kijkje in de historische tuin Schoonoord, steek over naar het Park en drink een cappuccino met iets lekkers bij Parqiet of bij Dudok in het Park. Na afloop wandel je verder langs de Maas voor een tussenstop bij het stoere café De Ballentent voor een grote gehaktbal met friet. Daarna stap je in een watertaxi in de Veerhaven voor een tochtje naar de overkant van het water met als een beloning een drankje bij Hotel New York.
Musea
Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Museumkwartier van Rotterdam. Je vindt hier maar liefst zes musea op loopafstand: het Depot, de Kunsthal, het Natuurhistorisch Museum, het Chabot Museum, het Nieuwe Instituut en het Huis Sonneveld. Een bezoek aan het Depot is extra leuk wanneer je er ook een rondleiding boekt.
Overschie
In het historisch centrum van Overschie vind je Museum Overschie. Maak hier een wandeling door de tijd via het nostalgische snoepwinkeltje met in de originele kasten oude koffie- en theeblikken naar de woonkamer, slaapkamer met bedstee, keuken en zolder. De grootste verrassing komt wanneer je via de ommuurde binnentuin doorloopt naar de expositieruimte in een oude Melkfabriek, erachter is een diepe boerentuin van ruim een halve hectare met een buitenmuseum, een pastorietuin en een grote moestuin verdeeld over ongeveer 10 volkstuintjes die omwonenden huren van het museum. In de zomer lopen koeien en schapen in de twee weilandjes.
Vroesenpark
Voor wie van een lekkere lunch houdt na een zondagochtendwandeling door het Vroesenpark in Blijdorp (nee, niet de Diergaarde) is het Vroesenpaviljoen een aanrader. Dit stadspark tegenover de Diergaarde is in 1929 aangelegd als werkverschaffingsproject, later werd het uitgebreid met tennisbanen, speeltoestellen en vijvers. Het paviljoen heeft een groot gedeeltelijk overdekt terras en picknickbanken met uitzicht op de grote grasweide. Bij de cappuccino is er notencake of een glutenvrije amandelmakroon. Op de lunchkaart veel vegan gerechten zoals kroketten van oesterzwammen. Het brood komt van de Rotterdamse bakker DasBrot.
Tuinen
Rotterdam kent een aantal 'verborgen tuinen', leuk om op een mooie dag te gaan ontdekken. Zo is er de Schat van Schoonderloo, een ommuurde tuin in een hellende straat in Oud-Delfshaven. In het voorjaar bloeien hier duizenden bloembollen en stinzenplanten. Bewonder hier de Italiaans ogende muurschildering, de beek met watervalletjes, en de Dino-heuvel waar bomen groeien die al meer dan 65 miljoen jaar geleden op aarde voorkwamen.
Nog zo'n mooi verborgen plekje is de botanische tuin in Kralingen van een halve hectare groot. Rond de vijver bloeien in het voorjaar dotterbloemen en kievitsbloemen. In het rosarium met een rozenberceau groeien grootbloemige theerozen, botanische rozen en struikrozen met in de vakken bloeiende krentenboompjes. Dagelijks wordt de tuin onderhouden door vrijwilligers. Het zadenhuisje uit 1914 dat werd gebruikt voor het drogen van zaden en sorteren, is nu ingericht als klein museum.
Het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel heeft een prachtige binnentuin waar je als bezoeker vrij kunt rondlopen. De muren omzoomd met leilinden zijn begroeid met driebladige wingerd, in het voorjaar bloeien de helleborussen in de buxusperken en in de zomer hortensia's en rozen. Ga hier op een van de banken zitten en geniet van de rust om je heen van deze historische en bijzondere plek. Er zijn twee ingangen, een in de Stadhuisstraat en een in het Doelwater.
Minder verborgen maar wel erg mooi zijn de Trompenburg Tuinen & Arboretum, ontstaan in de negentiende eeuw en aangelegd in Engelse landschapsstijl door Jan David Zocher en Louis Paul Zocher. Het park bevat circa 4000 verschillende soorten bomen, struiken en vaste planten. In het entreepaviljoen kan je koffie of thee drinken met iets lekkers erbij en er is ook een winkel met tuinaccessoires en planten.
Coverfoto: Vincent van den Hoogen
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.