De afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd
Tijdens Keti Koti wordt jaarlijks op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd. Een dag eerder, op 30 juni wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en Caribisch Nederland herdacht. Het doel van de herdenking is erkenning, begrip en collectieve bewustwording van dit pijnlijke verleden. De herdenking vindt plaats aan de Lloydkade. Keti Koti betekent 'verbroken ketenen', verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakten vastgezet werden. Na de herdenking volgt dus de viering op 1 juli met het Keti Koti festival. Er zijn dit jaar diverse podia op het Schouwburgplein, Wijkpark het Oude Westen en in de Doelen. Alle locaties bieden uiteenlopende activiteiten zoals een traditionele modeshow, cultuurmarkt, een food court, spoken word, dans, de Bigi Spikri en muziek van onder meer Winne (zie coverfoto), Kriss Berry, Oma Ka en de Fula Band, Avion Boys en Tabanka. Wat ooit begon als een klein festival in het Wijkpark Het Oude Westen is inmiddels uitgegroeid tot een indrukwekkend festival waar jong en oud samenkomen om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij.
Herdenking
Op 30 juni vindt de herdenking van 16.00 tot 17.00 plaats aan de Lloydkade. Van 15.15 tot 15.45 uur is er een bloemenceremonie (bloemen in de Maas) ter nagedachtenis van de tot slaaf gemaakten die de trans-Atlantische overtocht niet overleefden. Om 16.00 uur start het podiumprogramma met toespraken van burgemeester Ahmed Aboutaleb en Carlos Goncalves, voorzitter van de stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. Het programma wordt omlijst door diverse optredens. De herdenking wordt georganiseerd door GVGT in samenwerking met de Gemeente Rotterdam en het Scheepvaart en Transportcollege.
Programma 1 juli
Op 1 juli is het Wijkpark Oude Westen een gezellige drukte met jong en oud in de meest prachtige klederdrachten. Het draait op deze dag om viering, muziek, vrolijkheid en lekker eten. Dit jaar is er groots uitgepakt met jonge en gevestigde acts, van de talentvolle Ebony Winter, het inheemse gezelschap Kuwanwano tot aan de vertrouwde kawina en kaseko van grote namen zoals One Man en de Corona Band, een Surinaamse band vernoemd naar het district Coronie. Daarnaast is er een uitgebreide markt vol Caribische en Surinaamse producten, van boeken tot haarproducten, en een foodcourt waar je echte soulfood vindt. Ook zijn er activiteiten voor kinderen, zoals voorlezen. Het park is geopend van 12:00 tot 22:00 uur.
Op het Schouwburgplein (16.00 - 23.00) zijn de diverse sporen uit de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse cultuur te vinden. Ook hier is er ruimte voor kinderen met een playground. Er is een food court met gerechten uit diverse moderne Zuid-Amerikaanse, Caribische en Afrikaanse keukens. Daarnaast wordt er live radio gemaakt door het Surinaamse radiostation Stanvaste Radio.
Er zijn optredens van artiesten zoals de Rotterdamse hiphopgrootheid Winne, Kriss Berry uit Curaçao, Oma Ka en de Fula Band, de Surinaamse band Avion Boys en de afsluiting wordt verzorgd door de Kaapverdiaanse groep Tabanka. Tussendoor is er muziek van deejays zoals Nathalie Cijntje, Imani, Nems en Candace Aaliya! Het Schouwburgplein is geopend van 16:00 tot 23:00.
Bigi Spikri
‘Bigi Spikri’ is een Surinaams begrip en betekent letterlijk ‘grote spiegel’. Tijdens een jaarlijkse feestelijke parade in Suriname liepen de uitgedoste mensen langs de winkeletalages van Paramaribo. De etalageruiten dienden als grote spiegels, waarin zij zichzelf bewonderden. Deze traditie van in authentieke culturele klederdracht uitgedoste groepen mensen wordt ook in Nederland voortgezet. Dit jaar begint de stoet om 13.00 bij Oostervant en rond 13.45 is de aankomst bij Wijkpark Het Oude Westen.
Van 13.00 tot 20.00 staat de Doelen in het teken van de culturele modeshow. Hier worden diverse traditionele klederdrachten uit Suriname, Afrika en het Caribisch gebied gepresenteerd. Daarnaast zijn er diverse workshops, zoals de Mara Lensu-workshop en Angisa-vouwen. Er zijn kraampjes en muziek. Van 13:00 - 16:00 vind er een kinderprogramma plaats. Het evenement is een initiatief van Dia di Tula, Tailors and Wearers, Nigerian Women of Integrity en Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst.