Spring naar hoofdinhoud

Dansen in Rotterdam

In Rotterdam wordt uitbundig gedanst. Er zijn heel veel gezelschappen, choreografen, opleidingen, competities en andere organisaties. Waar kan je imponerende bewegende lichamen bewonderen.

Our House

Het Rotterdamse gezelschap Lloydscompany en Wennah Wilkers brengen een ode aan de housedance met de dansvoorstelling Our House in Maaspodium. Een internationale cast van uitzonderlijke dansers danst op 27 en 28 september op muziek van Matt Benyayer. Uiteindelijk wordt het publiek ook uitgenodigd om mee te dansen. Housedance is een dynamische dansstijl, bekend om zijn energieke voetenwerk, cyphers en het gevoel van saamhorigheid in een speciaal gecreëerde industriële, underground en community sfeer.

Wennah Wilkers door Hugo Thomassen

Doorloop

Twee voormalige danseressen van Scapino Ballet Rotterdam, Bryndis Ragna Brynjolfsdottir en Mara Hulspas, zijn begonnen met het organiseren van een culturele vrijmibo voor dansliefhebbers. Na de succesvolle eerste editie is er op 27 september een tweede editie. Weer in Baanhof, een eigenzinnige locatie in het oude elektriciteitsgebouw uit 1949 in hartje Rotterdam.

Bryndis en Mara combineren hun jarenlange ervaring bij Scapino in dit unieke interdisciplinaire evenement met dans, muziek, performance art en videokunst. Een cultureel alternatief voor de traditionele vrijdagmiddagborrel. Bezoekers kunnen met een drankje vrij rondlopen en zich laten verrassen door diverse optredens. Het project is nu nog een tweemaandelijkse pilot met de intentie om het tot een wekelijks event te maken. 

Op 27 september is Heidi Vierthaler aanwezig, Met studenten van Codarts voert ze een choreografie uit. Ook Cristina Commisso komt dansen. Sebastian van der Born is aanwezig als vj.

Dansers voor dans

Bryndis, nu fotograaf en voorheen 15 jaar werkzaam bij Scapino Ballet, en Mara, creatief ondernemer en voormalig danseres bij Scapino Ballet en Introdans, richtten in 2019 samen Stichting Dansers voor Dans op. Zij organiseren interdisciplinaire locatie-evenementen met een hoofdfocus op podiumkunsten. Hun gezamenlijke visie en artistieke expertise garanderen een avond vol hoogwaardige dansperformances.

Doorloop in Baanhof

DANSLOKAAL 12

Conny Janssen Danst komt dit jaar met de twaalfde editie van het succesvolle initiatief DANSLOKAAL, een jaarlijkse coproductie met Korzo (Den Haag) en Dansateliers (Rotterdam). In dit afwisselende programma gaan steeds drie jonge dansmakers aan de slag met dansers van het gezelschap en maken ieder een nieuw stuk van 20 minuten. Het biedt makers een prachtige kans om hun talent en creativiteit te ontwikkelen binnen de professionele context van het gezelschap en om hun werk te presenteren op verschillende podia. Ook de dansers worden artistiek uitgedaagd en verkennen nieuwe werkwijzen en bewegingstalen. In deze editie is nieuw werk te zien van Bas van der Kruk (afgevaardigd door Dansateliers), Sarada Sarita (afgevaardigd door Korzo) en Charlie Skuy (winnaar Conny Janssen Danst Partner Award RIDCC 2023). Op 11 oktober is de Rotterdamse première bij HUIS Conny Janssen Danst. Daarna zijn er voorstellingen t/m 20 oktober op Katendrecht.

DANSLOKAAL 12 door Pien Düthmann

Dansateliers

Dansateliers is de plek waar jonge dansmakers uit alle dansgenres zich kunnen ontwikkelen en professionaliseren. Als huis voor dansontwikkeling heeft Dansateliers een stevige positie in de ontwikkeling van professionele dansmakers in Rotterdam, Nederland én internationaal. Dansateliers is de onafhankelijke schakel tussen opleidingen, gezelschappen en publiek. Onder andere Alida Dors, Dalton Jansen, Jan Martens, Arno Schuitemaker en Connor Schumacher hebben zich onder de vleugels van Dansateliers ontwikkeld tot choreograaf / maker / artistiek leider.

Komend seizoen zijn er onder meer premières van ARK Connor Schumacher (vanaf 11 oktober 2024), Marta & Kim (vanaf 24 oktober 2024) en One Nights Dance in december 2024.

Eliana Stragapede en Borna Babić ontvingen tijdens het Rotterdam International Duet Choreography Competition 2023 de Dansateliers Partner Award: een onderzoekresidentie die afgelopen juni plaatsvond in de studio’s. Zondag 22 september laat het duo hun voorstelling AMAE zien in de Theaterstudio van Dansateliers in Rotterdam.

Van 10 tot en met 20 oktober is Danslokaal te zien in Huis Conny Janssen Danst. Danslokaal is het jaarlijkse talentontwikkelingsproject van Conny Janssen Danst in samenwerking met Dansateliers en Korzo. Drie jonge makers krijgen de mogelijkheid om nieuw werk te ontwikkelen voor en met de dansers van Conny Janssen Danst. ARK Connor Schumacher, die nu nog associate artist van Dansatelier is, vliegt per 1 januari 2025 ‘uit’. Zijn première en tournee van Raging Against Various Elements maakt hij nog onder de vlag van Dansateliers met de première op vrijdag 11 oktober in Theater Rotterdam.

Op 5 t/m 8 en 12 t/m 15 december is er weer One Night’s Dance in het pand van Dansateliers in Rotterdam. Tijdens One Night’s Dance gaan vier beginnende danskunstenaars de uitdaging aan om in korte tijd een nieuw stuk te ontwikkelen, een samenwerking met Lloydscompany. 


Elke maandag is er de Monday Movement Class in het huis van Dansateliers in Rotterdam, toegankelijk voor iedereen. Danservaring is niet vereist. De classes worden gegeven door de dansmakers die bij DA werken.

Falling

Misiconi is een gemixt dansgezelschap waarin dansers met en zonder beperking samen een choreografisch experiment aangaan. Misiconi is kleurrijk, eigenzinnig, interdisciplinair en divers. In plaats van denken in labels, gelooft Misiconi in een wereld waarin inclusie de norm is. Het Rotterdamse gezelschap is een platform onder leiding van artistiek directeur en choreografe Joop Oonk. De choreografieën onderzoeken voortdurend onbekende aspecten van mobiliteit, met fictieve en technologische uitbreidingen van het lichaam en de geleefde ervaringen van de innerlijke werelden van de dansers.

De nieuwe voorstelling (onder meer in samenwerking met V2_ Lab for the Unstable Media) verkent de zwaartekracht, prikkelt de verbeelding en zet zintuigen op scherp. Door het gebruik van ventilatoren en windmachines, die door dansers én bezoekers worden aangestuurd, zijn op het toneel verschillende windbronnen en -stromingen actief. Met dit gegeven zoekt choreografe Joop Oonk naar een leemte, een oprekking of een bevriezing van deze beweging. Het ‘vallen’ verbeeldt de onvoorspelbaarheid van het leven, met de wind als symbool voor het hand in hand gaan van vrijheid en vernietiging. 

De Rotterdamse première is 18 oktober in Theater Zuidplein.

Falling door Karin Jonkers

International Dance League

Na verschillende voorrondes zijn de teams voor de halve finale en finale bepaald. De teamleden volgen trainingen, workshops en begeleiding. Gewapend met een strategie, soloperformances en groepschoreografieën nemen de internationale teams het tegen elkaar op in Theater Rotterdam. Met de halve finale en finale van 31 oktober t/m 2 november.

Het publiek speelt uiteindelijk een grote rol bij de prijzenverdeling. Zo worden er meerdere prijzen uitgereikt, waaronder voor beste danser, publieksfavoriet en beste team. De totale prijzenpot bedraagt meer dan 20.000 euro en is daarmee de grootste prijzenpot van Europa.

International Dance League

Dansclick

Sinds 2013 krijgen de winnaars van de BNG Bank Dansprijs een DansClick tour. De voorstellingen worden altijd omlijst met videoportretten van de makers en de Après Danse; een informele ontmoeting tussen publiek, makers en dansers op toneel, onder het genot van een drankje. De winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2023 is Sheree Lenting.  Ze is een Rotterdamse danskunstenaar, programmamaker en docent met Surinaamse roots. In haar werk komen de kunstvormen beweging en film samen. Ze is een geboren verhalenverteller. De voorstellingen van Sheree zijn een weerspiegeling van onze tijd, geïnspireerd op haar persoonlijke ervaringen als zwarte vrouw. Een andere inspiratiebron is de Afrikaanse diaspora, haar dansidioom is gebaseerd op hiphop en Afrikaanse dans. 

Tijdens Dansclick wordt haar I am my ancestors wildest dreams uitgevoerd. In de voorstelling neemt Sheree de toeschouwers mee in nu nog onvertelde verhalen uit het verleden, heden en de toekomst. Ze bevraagt, onderzoekt en koestert haar vrouwenlijn. De dansers Cicely Wijnaldum en Ciara Hiwat zijn de belichaming van deze verhalen. 

Naast I am my ancestors wildest dreams van Sheree Lenting wordt ook False Memories van Tú Hoàng and Hiro Murata uitgevoerd.

Door Stacii Samidin

Cathedral

Scapino Ballet Rotterdam herneemt de succesvolle productie Cathedral, an evening with Arvo Pärt van de Spaanse dans- en theatermaker Marcos Morau. Speciaal in TR wordt de muziek van Arvo Pärt live uitgevoerd door Sinfonia Rotterdam. Met een combinatie van kunstdisciplines, bijzondere vormgeving en een inventieve bewegingstaal is Morau een van de meest vooraanstaande danskunstenaars in de Europese theaterwereld. Van 28 november t/m 1 december te zien in Theater Rotterdam.

Cathedral toont een wereld waarin het leven wordt beheerst door digitale technieken en waarin we elkaar steeds meer aan het verliezen zijn. Met de mystieke muziek van Arvo Pärt als hartslag gaan Morau en de dansers op zoek naar wat ons menselijk maakt en wat onze relatie is met de natuur. Morau en zijn team van Spaanse kunstenaars ontwerpen een retro-futuristisch toneelbeeld met levensgrote videoprojecties. In deze vervreemdende wereld biedt de muziek van Arvo Pärt een oase van rust. De bijzondere live uitvoering versterkt het theatrale en intense karakter van Cathedral. Belangrijk onderdeel in de vormgeving zijn de theatrale en op de hedendaagse mode geïnspireerde kostuums. De ontmoeting met een metershoge meteoor op het toneel vormt het raadselachtige begin van deze bijzondere dansvoorstelling.

Hans Gerritsen

Meer nieuwtjes lezen?

Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Cookies op de website van Uitagenda Rotterdam
We gebruiken cookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.