Spring naar hoofdinhoud

Burgers in Rotterdam

De hype leek voorbij. Ruim tien jaar geleden werden er opeens vele hamburgerrestaurants geopend. Hamburg en Ter Masch & Co op de Witte de Withstraat en Diego Buik met Diego's specialiseerden zich vooral op de gastronomische burgers met culinaire toppings. Daarna bleef het even rustig. Maar inmiddels zijn er weer nieuwe lokale iniatieven zoals Goat, Smash en Drippy's waar smashburgers worden geserveerd. Waar kun je burgers klappen tijdens cheat days?

Ter Marsch & Co

Al in 1890 opende Ter Marsch & Co de deuren als winkel van de Fabriek van Verzuurzaamde Vleeschwaren op de Witte de Withstraat. Sinds 2014 is het een bar en grill gespecialiseerd in het serveren van burgers, vers gesneden patat en zelfgemaakte sauzen. Ter Marsch & Co heeft tegenwoordig ook locaties in Amsterdam.

Al sinds de opening zijn er vele verschillende nationale en internationale titels veroverd. Voor de coronaperiode won Ter Marsch & Co twee keer achter elkaar de award voor beste burger Benelux 2020 en 2021. Tijdens de Horecava van vorig jaar ging Chef Andy Hoogvliets ging er met de winst vandoor bij de finale van de Lekkerste Hamburger van Nederland met de La Fiesta de Carne. 

De burger is geïnspireerd op de smaken afkomstig uit Spanje. La Fiesta de Carne wordt geserveerd op een brioche bun met een vlees patty van het Spaanse Black Angus van familiebedrijf Miguel Vergara. Beide kanten van de brioche bun worden licht ingesmeerd met Andalusië crème en custard van Spaanse manchego kaas. Vervolgens wordt het belegd met frisse venkel, gedroogde tomaat, en 24 maanden gerijpte Gran Reserva Serranoham en afgemaakt met huisgemaakte piment d'Espelette. Dit geeft het geheel een kleine kick vanwege het pepertje. De burger staat net als andere voorgaande winnaars op het menu.

Hamburg

Waarschijnlijk het eerste restaurant wat zich puur op burgers richtte toen het in 2013 werd geopend. Inmiddels is Hamburg een vaste waarde op de Witte de Withstraat.  Sinds 2024 is er ook een vestiging op Katendrecht.

The Goat

Na het succes op de Schiedamse Vest en in Breda opende The Goat een derde zaak in 2024. Een tweede Rotterdamse vestiging, op het Tiendplein. Het aanbod bestaat ook daar uit smash burgers, chicken tenders en loaded fries. Alle kipproducten zijn ook vegetarisch te bestellen. Daarnaast worden drankjes als homemade lemonade, een milkshake, spiked slushes en Williams Cocktails geschonken.

Smash

Diego Buik kan wel worden beschouwd als de burgermeester van Rotterdam. Hij creëerde ooit de duurste hamburger van dat moment en in zijn restaurant onder het nieuwe Luxor Theater serveert hij originele varianten van hamburgers, zoals een patty in een donut of een burger met bugles naast andere culinaire gerechten.  Diego Buik heeft samen met Ronald Schoonrok daarnaast een nieuw concept geopend: Smash

Het menu bestaat uit drie burgers (zowel vlees als plant-based te bestellen), patat, softijs en drankjes. Buik zegt: ‘’Rotterdam is een kleurrijke stad en we vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. We hebben daarom gekozen om alle drie de burgers als vlees -en plantaardige optie aan te bieden en het vlees is halal.’’ Voor de plant-based burger hebben de Rotterdamse ondernemers de handen ineengeslagen met Beyond Meat, de Amerikaanse producent van vleesvervangers. De vegan burgers worden gemaakt met plantaardige gehakt, bestaande uit boordevol eiwitten.''

Drippy's

De bekende influencer en presentator Kaj Gorgels heeft samen met de ervaren horecaondernemer Ad Schaap (bekend van De Beren) en culinair influencer Colin Knopper Drippy's geopend op het bekende Stadhuisplein. Het restaurant met eigentijds interieur serveert de populaire smashburgers in verschillende uitvoeringen.

Burger Club

Iets meer verborgen op de Nieuwe Binnenweg serveert Burger Club ook al jarenlang prijswinnende burgers. Bijzonder aan Burger Club is dat gasten zelf kunnen kiezen uit drie soorten vlees: MRIJ (van keurslager Piet van den Berg) , Wagyu rund en Iberico varkensvlees. Die soorten vormen de basis van verschillende varianten zoals de Dirty Burger, een brioche, sla, ui, pancetta (Italiaanse bacon), jong belegen kaas, vleestomaat, spiegelei, ketchup en mosterd, en Hot Ass. Een brioche belegd met sla, gegrilde aubergine, geitenkaas, gegrilde jalapeños, chorizo Iberico, aioli, krokante uitjes en zongedroogde tomaat.  

Burger Club op Nieuwe Binnenweg 139 A

Stooges' Diner

In Station Bergweg is Stooges' te vinden. Een concept van Kick Vogel en Jip Boon. Ze werkten samen bij The Suicide Club en gingen daarbij allebei een heel andere kant op. Kick ging naar Biergarten en De Matroos en het Meisje en Jip via Kaapse Maria naar Dertien en daarna Williams Canteen. Toen  Williams Canteen ging sluiten werkte Kick bij Niko’s in Kino.  Samen maken ze nu vooral burgers. 

Jip Boon en Kick Vogel

Advertentie
Advertentie

Meer nieuwtjes lezen?

Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Cookies op de website van Uitagenda Rotterdam
We gebruiken cookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.