Art Rotterdam voegt Sculpture Park toe
De Rotterdamse Van Nelle Fabriek biedt van 9 tot en met 12 februari weer onderdak aan ruim honderd toonaangevende binnen- en buitenlandse galeries tijdens Art Rotterdam. Deze 24ste editie kent met Sculpture Park een nieuwe onderdeel die de verbinding met de stad Rotterdam benadrukt.
Sculpture Park, mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad, is een presentatie van voornamelijk grootschalige, aan natuur of stedelijke omgeving gerelateerde kunstwerken die in de monumentale Tabakshal worden gepresenteerd. Voor de architectonische invulling tekent ontwerpbureau Tom Postma Design (bekend van Art Basel, Frieze Masters, Tefaf). Een deel van de ruimte is voorbehouden aan Rotterdamse of in Rotterdam opgeleide kunstenaars want de inzet is om de verbinding met de stad Rotterdam te benadrukken.
Het selectiecomité bestaat dan ook uit onder meer Ove Lucas (directeur CBK Rotterdam en directeur Sculpture International Rotterdam) en Saskia van Kampen (curator Boijmans Van Beuningen).
Onder de geselecteerde kunstenaars bevinden zich: Atelier van Lieshout (Ron Mandos), Caroline Coolen (NL=US), Delphine Courtillot (Dudokdegroot) Niels van Bunningen (Singular-Art), Leendert van Accoleyen (Pizza Gallery), Esther Kokmeijer (Gallery Vriend van Bavink), Norman Dilworth (Bacqueville), Krijn-de-Koning (Slewe), Hadrien Gerenton (m.simons), Indrikis Gelzis (Tatjana Pieters), Lara Almarcegui (Ellen de Bruijne) en Jan Eric Visser (Bradwolff&Partners).
Het idee voor Sculpture Park ontstond tijdens een brainstormsessie met Wim Pijbes, directeur van Stichting Droom en Daad, en ontwerper Tom Postma, vertelt Art Rotterdam directeur Fons Hof. “De vraag was hoe we een waardevolle toevoeging voor Art Rotterdam zouden kunnen creëren. Met Sculpture Park hebben we een internationaal onderscheidende sectie erbij met kwalitatief hoogstaande beelden, die tevens verbindt met de rijke Rotterdamse traditie van kunst in de openbare ruimte.”
Voor Stichting Droom en Daad is het unieke karakter van de presentatie in combinatie met de drukbezochte beurs dan ook de reden om financieel bij te dragen aan Sculpture Park. Wim Pijbes: “Art Rotterdam is een belangrijk moment in zowel de landelijke als Rotterdamse kunstkalender en ook internationaal speelt de beurs een eigen rol. Kunstbeurzen zijn bij uitstek plekken om nieuwe kunstenaars en nieuwe ontwikkelingen te ontdekken. Kortom, ‘nieuw’ is belangrijk voor een beurs en daarom steunen wij Sculpture Park. Een nieuw onderdeel, voor beelden, zowel binnen als buiten. Een vergelijkbare presentatie bestond nog nergens.”
NN Art Award en Buitenwerken
Inmiddels zijn de genomineerden voor de NN Art Award bekend en is de selectie voor de buitenwerken op het terrein van de Van Nelle Fabriek afgerond.
Jaarlijks reikt NN Group de NN Art Award uit aan een uitzonderlijke getalenteerde, en in Nederland opgeleide kunstenaar. Voor het eerst dit jaar konden ook kunstenaars uit de Prospects tentoonstelling hun werk inzenden voor een nominatie. Kévin Bray (Upstream Gallery), Monali Meher (Lumen Travo), Laura Jatkowski (Prospects) en Salim Bayri (Prospects) maken kans op de prijs.
Het buitenterrein van de Van Nelle Fabriek vormt het podium voor een reeks van fascinerende buitenwerken. De geselecteerde kunstenaars zijn: Laura Malpique (Prospects), Lisa Tiemann (Schwartz Contemporary), Unflatables (MPV Gallery), Pim Palsgraaf (NL=US Gallery), Tom Putman (Heesjteck#), Ruud Kuijer (Slewe Gallery), Eelke van Willigen (Galerie Franzis Engels), Marinke van Zandwijk (Galerie Franzis Engels), Sarah Maple (Koch x Bos), Chantal van Lieshout (Prospects), De Aanschouw, Dré Wapenaar (NL=US Gallery), Regula Maria Müller (Phoebus), Luuk Smits (Trendbeheer), Miyuki Inoue (Prospects) en Jan Smejkal (Phoebus).
Foto: Almichael Fraay
Meer nieuwtjes lezen?
Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.