6 x kunst op straat met kids
Wist je dat Rotterdam een van de steden is met de meeste kunst in de openbare ruimte? Van Picasso, Rodin, Moore tot Van Lieshout, het is een heus openluchtmuseum. Maar met jonge kinderen kun je natuurlijk niet alles in één keer bekijken, dus maakten wij een selectie met zes toffe kunstwerken die je elke dag gratis en voor niets kunt bekijken.
1. Knipperende lichtwolk
Je hoeft het Centraal Station niet eens uit om verrast te worden door een prachtig kunstwerk: de twinkelende lichtwolk van John Körmeling. Happy Cloud (2012) is een gigantische kroonluchter met ontelbaar veel led-lampjes die voortdurend aan en uit gaan. Een echte eyecatcher!
2. Street art
Op struikelafstand van het station valt de zwart-witte muurschildering van het Rotterdamse kunstenaarscollectief Venour gelijk op. Even lekker mensen kijken. De verschillende hoofdjes verbeelden de vele culturen die de buurt rijk is. Nog niet gelijk doorlopen, we zijn hier nog niet klaar! Om de hoek, op de kruising tussen de West-Kruiskade en de Diergaardesingel, zien we een opvallend rood-oranje muurtje vol rondzwevende fantasiewezens beschilderd door de Braziliaanse graffitikunstenaar Onesto uit 2009. Hier worden we vrolijk van!
3. Zebra in de nesten
Kijk eens omhoog. Ja daar! Vier grote aluminium ooievaarsnesten, met op een daarvan zelfs een zebra. Dat wekt vast en zeker de aandacht van kinderen. Zebra in de Nesten (2015) is gemaakt door Herman Lamers en verwijst naar het moment toen de zebra’s van Diergaarde Blijdorp letterlijk in de nesten zaten. Tijdens het bombardement in de Tweede Wereldoorlog liepen ze namelijk los door de stad.
4. Bakstenen kunst
Henry Moore, een van de grootmeesters uit de beeldhouwkunst, staat vooral bekend om zijn abstracte bronzen en marmeren sculpturen. Slechts eenmaal gebruikte hij baksteen, en laat dit unieke werk nou precies in Rotterdam te zien zijn. Wall Reliëf No.1 (1955), tegenover het Groothandelsgebouw, is 8,4 meter hoog en 10 meter breed en bestaat uit geometrische elementen. Je kunt met kinderen heerlijk fantaseren en filosoferen over de organische figuren. Als je zelf onder een deken gaat liggen, wat ziet de ander dan?
Zo even een pauze. Vlakbij het kunstwerk van Henry Moore zit namelijk Speelcentrum Weena, een grote, gratis toegankelijke speeltuin. Hier kunnen je kids lekker uitrazen en jij even uitpuffen. Check wel even of de speeltuin open is en of je van tevoren moet reserveren.
5. De Grote Vriendelijke Reus van Rotterdam
Zodra het je lukt om je kroost weer uit de speeltuin te trekken, loop dan naar het park op de Kruiskade. Hier zien we een standbeeld van Rigardus Rijnhout, de langste man uit de Nederlandse geschiedenis. Deze ‘Reus van Rotterdam’ was 2 meter en 37 centimeter lang, woog 230 kilo en had schoenmaat 62. Rigardus werd flink gepest vanwege zijn postuur, maar hij bleef altijd vriendelijk. Net als de Grote Vriendelijke Reus uit het kinderboek van Roald Dahl. Je kunt zijn schoenen passen en op zijn gigantische stoel zitten.
6. Theepot & een ijsje eten
Op de West-Kruiskade is het voor jonge kinderen even goed kijken. De afbeelding op de gevel van bejaardentehuis Humanitas Leeuwenhoek wordt niet altijd direct herkend. De Delftsblauwe theepot is een kunstwerk van Anne-Mercedes Langhorst en staat symbool voor de ontmoeting tussen verschillende culturen en generaties. Iedereen drinkt per slot van rekening thee. Er staan bankjes buiten en op de begane grond zit de IJssalon. Een mooie en lekkere afsluiting van deze mini tour voor kleine kunstfanaten!