Spring naar hoofdinhoud

10x Mexicaans in Rotterdam

Het zal niet alleen aan de prestaties van Santiago Giménez als spits bij Feyenoord liggen. Mexicaans eten is populair. Er zijn natuurlijk al meerdere bekende restaurants, maar er komen er ook weer een aantal bij. Een overzicht.   

Sabor Sabor

Ietwat verscholen in een zijstraat van de Beukelsdijk wordt In een voormalige snackbar nu authentiek gekookt. 15 jaar geleden kwam Liz Derflingher naar Nederland vanuit Mexico City, waar ze geboren en getogen is. Haar passie is de Mexicaanse gastronomie en bij Sabor Sabor biedt ze daarnaast ook de cultuur.

Popo

Het begon met de naam Popocatepetl, het Mexicaanse restaurant is al zo'n 40 jaar een begrip in Nederland. Popocatepetl is een bekende vulkaan bij Mexico City. De naam is oud-Azteeks en betekent ‘daar waar de aarde heet wordt’. In Rotterdam is Popo (toch wat makkelelijker)  te vinden in de Oude Haven.

Supermercado

Op de meeste bruisende horecastraat van Rotterdam kan een Mexicaan ontbreken. Supermercado  biedt een breed menu aan met vlees, vegetarische en vegan gerechten. Mexicaanse taco’s uiteraard, maar ook Braziliaanse coxinha’s, ceviche en een steak van de houtskoolgrill. Daarnaast zijn er huisgemaakte limonades en custom en klassieke cocktails. In de kelder zijn er bovendien regelmatig clubavonden.

Amigo

Best wel verborgen tussen al het uitgaansgeweld op het Stadhuisplein leidt een trap naar Amigo. Voorheen was de volledige naam Pssst Amigo, misschien juist omdat het wat verscholen was. Nu serveren ze er all you can eat tapas.   

LALA Latin soul food

In de Markthal staat bij LALA Latin soul food centraal. De O’ LALA fiesta sharing zorgt voor een Latijns-Amerikaans feestje, waarbij men kleine streetfood en tapas hapjes met elkaar kan delen. Verder biedt de kaart vele opties waaronder tropische salades, platos combinados en huevos rotos. Het uiterlijk van het restaurant zorgt voor extra Latin vibes met een grote wandschildering.

Jesús Malverde

In Hotel Not Hotel is een bijbehorend Mexicaans restaurant te vinden, met cocktailbar. De naam? Jesús Malverde. Het restaurant biedt plaats aan 85 gasten binnen en zeker 90 gasten buiten op het terras. In het restaurant kunnen bezoekers 7 dagen per week genieten van diner en cocktails tot in de late uurtjes. Daarnaast is er de mogelijkheid tot take-out en delivery. De kaart bestaat voornamelijk uit Mexicaanse streetfood oftewel antojitos (letterlijk: “kleine trek”). Daarbij ligt de focus op taco’s. De tortilla’s worden hiervoor dagvers geleverd door de enige authentieke Mexicaanse tortilla bakker in Nederland.''

Het interieur van het restaurant is een verlengstuk van het hotel en volgt de kunstzinnige insteek op door middel van een uniek en gewaagd interieur. Jesús Malverde richt zich voornamelijk op de Rotterdammers en buurtbewoners. In combinatie met de hotelgasten ontstaat hierdoor een leuke mix tussen locals en toeristen. 

Botanero

Meermaals onderscheiden coktailbar met een flinke Mexicaanse invloed. Eigenaar David Trampe is namelijk liefhebber van mezcal, een Mexicaanse drank die net als tequila wordt gemaakt van de agaveplant. De Rotterdamse bartender heeft zelfs al eens een verfijnde mezcal ontwikkeld. Met Botanero heeft hij een Latijns-Amerikaanse mix van een bar, restaurant, cantina en proeflokaal in één neergezet. Ze serveren er natuurlijk drankjes zoals cocktails, bieren en wijnen. Maar ook hapjes (zogenaamde botanas) en Zuid-Amerikaanse gerechten met een Rotterdamse twist. 

Masa

Als het goed is, zal in augustus Masa de deuren openen in het voormalige Look. De crowdfunding voor heeft in ieder geval het streefbedrag opgeleverd. De initiatiefnemers zullen een mezcal-bar openen waar met unieke cocktails de diversiteit van Mexicaanse dranken wordt gevierd. Zorgvuldig gecombineerd met gerechten. Op het menu komen bijvoorbeeld antojitos, snacks die worden geserveerd voor het avondeten of naast een drankje aan de bar. Maar ook tostadas (knapperige tortilla's), taco's die je zelf kan beleggen en platos. Die zijn iets groter en kunnen worden beschouwd als hoofdgerechten.    

Maria & Pepe

Vanaf 19 juli kun je 25 dagen Mexicaans eten aan de Maas. Maria & Pepe is een Pop-up Mexican Resto / Bar die neerstrijkt bij de culturele ecologische hub OASE. Geniet van aguachile, mole, taco’s en cocktails op een groot terras direct aan het water.

Het avontuur is geboren uit liefde. De Mexicaanse Maria ontmoette Pepe in het park bij de Bergse Voorplas in Hillegersberg. Toen had Pepe nog de oerhollandse naam Joost. Na maanden gedraai om de plas heen kwam het uiteindelijk tot een relatie. Dat was in corona tijd toen alle bars en bioscopen dicht waren dus werd er heel veel gewandeld. 

De liefde voor het authentieke Mexico sloeg over en Joost werd Pepe. Maria & Pepe stelden een gezamenlijke wensenlijst op. Samen salsa dansen (eigenlijk moest alleen Pepe bijgeschoold worden), yoga, zwemmen, waar een huis te bouwen, en een permanente plek creëren waar mensen samenkomen rondom het thema eten. Goed en gezond eten voor de planeet. 

Op het menu staan allerlei bekende en minder bekende Mexicaans gerechten. Maar dan plantaardig en biologisch. Ook is het menu grotendeels gluten- en notenvrij. Er zijn thema avonden met muziek en dans en op sommige dagen is er oppas voor de kinderen. 

100% van de winst wordt gedoneerd aan Héroes Campesinos. Een groep filmmakers in Mexico die de problemen waar kleine boeren mee te maken hebben laten zien aan het grote publiek. 

Alfredo's Taqueria

Vanaf het begin een van de publiekstrekkers van Het Industriegebouw.  Alfredo biedt de klassieke Mexicaanse keuken met een moderne twist. Eigenaar Dennis Ebeli, was al bekend van zijn stijlvolle sokkenmerk Alfredo Gonzales. In het afgeleide restaurant in de plint van het monumentale gebouw draait het om taco’s, torta’s en handgemaakte nacho’s maar ook een uitgebreide cocktailkaart.

 

Advertentie
Advertentie

Meer nieuwtjes lezen?

Lees nog meer tips, achtergrondverhalen en nieuws over Rotterdam.

Cookies op de website van Uitagenda Rotterdam
We gebruiken cookies waarmee we onze website en advertenties persoonlijker en relevanter maken. Als je niet akkoord gaat, plaatsen we alleen functionele en analytische cookies.