M4H in de Maak - Stadsgesprek Coöperatief Bouwen
In Nederland is, gedreven door gemeenschapszin en betaalbaarheid, een sterke groei waarneembaar van coöperatief bouwen en wonen. Onder andere initiatieven in de steden Utrecht, Almere, Groningen, Amsterdam en Breda nemen daar het voortouw in. Ook zijn er veel Rotterdammers die in hun stad graag willen starten met een wooncoöperatie, om op die manier hun eigen woondromen samen te kunnen vormgeven. Ondertussen wordt er op het ministerie BZK in Den Haag hard gewerkt aan het opstarten van het Nationaal Fonds Wooncoöperaties, waarvoor tijdens het vorige kabinet nog een bedrag van €40 miljoen is gereserveerd. Dit fonds moet een financiële stimulans geven aan de start en realisatie van wooncoöperaties in het land. Tijdens deze derde aflevering van de serie ‘M4H in de maak’ wordt plenair een aantal inspirerende voorbeelden van coöperatief bouwen en wonen gepresenteerd en gaan we in gesprek over hoe een wooncoöperatie tot stand te brengen is. Clemens Mol (Stichting !WOON) neemt ons mee in het ontwikkelproces met de presentatie van het Handboek Wooncoöperaties en geeft een presentatie en update over de ontwikkelingen van het nieuwe Nationaal Fonds Wooncoöperaties, dat begin volgend jaar beschikbaar moet komen. Architect/auteur Marieke Kums (Studio Maks) geeft ons aan de hand van specifieke Duitse praktijken een eerste inkijkje in het binnenkort te verschijnen boek ‘De architectuur van wooncoöperaties’. Tot slot is Tjeerd Haccou (Space & Matter) aanwezig om te vertellen over de werkwijze van Crowdbuilding, een methode om met een groep samen betaalbare droomwoningen te realiseren.
In het tweede deel van de avond worden in kleine groepen aan tafels met de aanwezigen diverse ambities en praktijken ontrafelt en besproken. En we gaan opzoek naar het kantelpunt om in Rotterdam daadwerkelijk te komen tot de realisatie van collectief bouwen en wonen en in het bijzonder de eerste wooncoöperaties.
Deze sessie, die gemodereerd wordt door Arie Lengkeek (auteur Operatie Wooncoöperatie: uit de wooncrises door gemeenschappelijk bezit en voormalig bestuurslid Rotterdams Woongenootschap) is grotendeels interactief, waarbij de essentiële (voor)waarden, principes en kwaliteiten van coöperatief ontwikkelen, bouwen en wonen centraal staan.
Programma
19.30 - 19.35 uur
Arie Lengkeek - welkom en introductie van het programma met formuleren hoofdvraag
19.35 - 19.45 uur
Clemens Mol - presentatie Handboek Wooncoöperaties + presentatie/update Nationaal Fonds Wooncoöperaties
19.45 - 19.55 uur
Marieke Kums - samenvatting boek De Architectuur van Wooncoöperatie
19.55 - 20.05 uur
Tjeerd Haccou - uitleg werkwijze Crowdbuilding
20.05 - 20.15 uur
Uitloop en Afronden eerste deel door Arie Lengkeek en uiteengaan in drie subgroepen
20.15 - 21.00 uur
In gesprek over concrete werkwijzen met de drie inleiders + ervaringsdeskundigen
21.00 - 21.30 uur
Afsluitende dialoog over randvoorwaarden/kantelpunt in Rotterdam door Arie Lengkeek
Alle data
Datum | Tijd | Locatie | Ticketlink |
---|---|---|---|
Do 12 dec | 19:30 - 21:30 | Keilepand | Koop tickets |
Donderdag 12 december
Toch iets anders?
Bekijk wat er nog meer te doen is in Rotterdam.